mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję się moimi faworytami co do pieczenia są właśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać esencji herbacianej. Efekt był ciekawy, muszę przyznać
ciastkarnia na kruchym spodzieBabka czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe latte http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-cafe-late.html Babka kawowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-kawowa.html Mazurek pomarańczowy http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/wielkanocny-mazurek-pomaranczowy.html Babka tulipan http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-tulipan.html Babka drożdżowa z pomarańczą http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-pomarancza.html
ciastkarnia na kruchym spodziekuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze
Chilli Czosnek i Oliwaksiążki Smaki południowej Italii przygotowałam również takie nietypowe, a pyszne dania jak: orecchiette z botwiną i kalafiorem chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami , oraz drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami . Nie bójcie się pomarańczy w tym wytrawnym daniu , jest smak wyczuwalny jest jedynie w tle, w postaci cytrusowej, odświeżającej nuty będącej przeciwwagą dla ciężkiego
Chilli Czosnek i Oliwawyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut. Uwagi: Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu miejsce odpowiednio ciepłe do rośnięcia ciasta drożdżowego, dlatego ustawiam miskę przy piekarniku nagrzanym do najniższej temperatury
Chilli Czosnek i Oliwapapryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba wyszło
Chilli Czosnek i OliwaChlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji ! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba , ale poprawiają też jego wilgotność
Chilli Czosnek i Oliwaniedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa , włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi . Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak
Chilli Czosnek i Oliwaarchipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów
Chilli Czosnek i Oliwapada deszcz czy mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche
Mia Cucina Sofietapory wydawało mi się, że nie lubimy się z wypiekami, a już na pewno nie z ciastem drożdżowym. Na Pikniku Smakoszy dostałam jednak od Marty trochę jeżyn, które trzeba było szybko wykorzystać. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na drożdżówki u Doroty i już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się
Pasja Smakumleko ziarenka Euforia Mąkę przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody
Moje domowe kucharzenieBułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki
w kuchni i w ogrodziebezmleczna, rozczyn dla drożdży robi się na wodzie. Można też zrezygnować z jajka gdyż służy tu włącznie jako ozdoba ciasta. Wykonanie jest naprawdę proste ale jak to przy ciastach drożdżowych trzeba poczekać aż łaskawie urośnie. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół
w kuchni i w ogrodzieDrożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans
prawdziwe jedzenie