doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty. W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar! Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta. Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki ciasta z jej największą ilością. Dzisiaj zapraszam Was na podróż
Pora coś zjeśćWitajcie! Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać! Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwięc nie może Was tam zabraknąć! Smaki Małopolski zawitają też do Wadowic , kojarzonych z rozsławioną kilka lat temu kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie. Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski. Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów
Pora coś zjeśćcukier i wodę, wymieszać i pozostawić na 20 minut - 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej przesiać i wymieszać razem z solą i słonecznikiem - składniki suche przełożyć do mieszanki drożdżowej, połączyć nożem, wyrabiać kilka minut, podsypując pozostałą mąką - ciasto będzie klejące, pozostawiamy je w misce przykryte na około 30 minut - po tym czasie ciasto urośnie dwukrotnie, zagniatamy je jeszcze
Smakołyki BerenikiSmażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe . Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki
Smakołyki Berenikizrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym. * Moje paróweczki podzieliłam na 2 partie: jedną z nich wzbogaciłam o plastry sera, w które owinęłam parówki nim okleiłam je ciastem drożdżowym. ** Do ciasta dosypałam suszony granulowany czosnek - hot dogi wyszły mocno czosnkowe, zyskują tym samym na smaku i aromacie ;] Smacznego
W kuchni Karmel-itkijednych - pyzy, u innych pampuchy, kluski drożdżowe, pyzuchy. W moim domu od wiek wieków, czasów niepamiętnych zawsze nazywane kluchami na parze lub parowanymi. Tak było, jest nadal i zapewne pozostanie. Na hasło "parowane kluchy" wszyscy rzucają się wygłodniali do stołu, chwytają sztućce, talerze i z niecierpliwością czekają. Na piękne, puszyste, parujące jeszcze i gorące kluchy.Jeszcze tylko trochę sosu
W kuchni Karmel-itkizdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski
W kuchni Karmel-itkioddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam
W kuchni Karmel-itkismaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę", zyskując rombowaty kształt. Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka
W kuchni Karmel-itkiwspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki
W kuchni Karmel-itkismutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się nie spodobały. Wygrałam z chorobą, ale nadal jestem
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki
Zgrabne Gotowanieruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki śmietany
coolinarnastrefa.blogspot.com