Chałka - najlepiej jeszcze ciepła, posmarowana świeżym masłem, czasami dżemem i obowiązkowo z kubkiem zimnego mleka. Smak dzieciństwa - po taką chałkę biegłam do pobliskiej piekarni w prawie każdy sobotni poranek. Bardzo się spieszyłam wracając bo obiecałam Mamie, że nie będę skubać tylko zjemy ją razem na śniadanie. Dziś piekę je sama by wypełnić dom zapachem drożdżowego ciasta. Na dzisiejsze pieczenie namówiły mnie koleżanki blogerki piekąc swoje chałki w cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Prowodyrką jes... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Iza po wielu perypetiach ale dotarła Twoja chałeczka.Wygląda zjawiskowo, o pyszności nie pisze bo jest przepyszna.Dziękuje że spotkałaś się z nami w wirtualnym wypiekaniu.Do następnego :-)
Uwielbiam Twoje przepisy.Kupiłam tortile i chciałabym przyrządzić z nich jakieś fajne i proste danie. Potrzebny mi jakiś farsz wegetariański i mięsny:-)W sobotę mam gości i chiciałabym ich czymś zaskoczyć.Pyzo,liczę na Ciebie:-)
Piękna chałka na pewno szybko została zjedzona. Dziękuję za wspólną zabawę w pieczeniu, pozdrawiam.
dokładnie tak - upiekłam jedną bo lubimy świeżutką chałkę, ale druga też by się nie zmarnowała :)
możesz zrobić farsz z twarożku i posmarować nim tortille, na to trochę zieleniny - porwana sałata, rucola, trochę ziół, na to paski usmażonego kurczaka albo wędzonego łososia, słupki świeżego ogórka, paski suszonych pomidorów z oliwy. Zwijasz to dość ciasno i kroisz na kawałki. Można ułożyć po prostu na talerzu żeby każdy brał taką roladkę jak kanapkę. Można pokroić na małe kawałki i każdy nadziać na wykałaczkę - powstaną koreczki na jeden kęs. Wegetariański farsz zrób po prostu bez mięsa, dodaj kawałki awokado, podsmażone paski pieczarek....
Chałka bardzo piękna i cieszę się, że w końcu dołączyłaś do nas... mam nadzieje, że rogale też Tobą zawładną :) buziaki