
mąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 25 g drożdży Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży. Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo dodając mąkę wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym ga... czytaj dalej...

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...
Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...