Rogale świętomarcińskie :)

Rogale świętomarcińskie :)

Rogale świętomarcińskie :)

Na 11 listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku białego, ja niestety nigdzie nie mogłąm go dostać, więc użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.plSkładniki:Ciasto:- 1 kg mąki- 6 jajek- 1/2 kostki masła- 2 łyżki cukru- 50 g drożdży- 1 szklanka mlekaMasa:- 1,5 szklanki cukru pudru- 200 g migdałów i orzechów- 100 g... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zainspirowana w kuchni

Autor

zainspirowanawkuchnizainspirowanawkuchni

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

rogale, ciasto, mak, orzechy, mąka, cukier, ciasto z masa, pieczenie, mielone, jajko, cukier puder, ciasta z masa, drożdżowe, ciasto z makiem, ciasto ucierane , ciasto z orzechami, pyszne ciasto, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, pieczeń z mielonego, rogaliki drożdżowe

Inne przepisy z Zainspirowana w kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.