Skladniki 8żółtek 10dag drozdzy swiezych 2 smietany o poj.250g 18% 6 łyzek cukru szczypta soli ok 1 kg smalec do smazenia Wykonanie zoltka utrzec z cukrem,dodać smietanę ,drozdze i make ,wyrobic ciasto,bedzie lepkie ,ale daje się wyrobic..lekko podsypywac maka ...urywac po kawalku i formowac paczki. pozostawic do podrosniecia zanim sie tluszcz nagrzeje w cieplym miejscu. smazyc..sa pulchne ,delikatne . .przepis od znajomej dostalam.
Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..