W polskiej kuchni możemy znaleźć potrawy ściśle związane z obrządkami religijnymi. Jednym z przykładów mogą być busłowe łapy. Busłowe łapy to puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego wykonywane w okresie Wielkiego Postu z okazji przylotu bocianów. Ponieważ przypominają łapy tych ptaków nazywane są też bocianimi łapami. Bułeczki te łączone były ze świętem Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny (25 marca), które w ludowych podaniach z Podlasia uznawane było właśnie jako dzień przylotu bocianów i zapowiedź nadejści... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...