cytryny U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek :)Do tego przepisu możecie wykorzystać gotowe foremki z otworem na brzeg kubka...... lub całkiem zwyczajne świąteczne foremki i wyciąć w nich otwór nożem.Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia.Kiedy margaryna i miód
CiastkozercyCiasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru
Gospodyni Miejskanazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)Wymiary foremki : 29 x 11 cmCzas pieczenia: 50 - 55 minutTemp. pieczenia : 175 CSkładniki:1 szklanka cukru brązowego125
Słodkości i nie tylkoMamy małych dzieci pewnie od razu mnie zrozumieją jak napiszę, że na przygotowania świątecznych smakołyków mamy trochę mało czasu ;) Chciałabym upiec dużo słodkości dla całej rodzinki ale czasem ciężko się zorganizować kiedy muszę biegać po domu za małym krasnalkiem :) Wtedy staram się modyfikować przepisy tak aby wykonanie potrawy zajęło jak najmniej czasu. Co powiecie aby zamiast makowca zrobić takie babeczki
Mienta blogOpis: Piątnica)Kupisz go tutaj: Kliknij. Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą. Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.I
Wypisz WymalujChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać byjej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystującrękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki.Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np.: ten lub ten.Przestudzone babeczki dekorujemy najpierw śnieżnym
Ciastkozercyświąteczne czapki Mikołaja dobrze nadają się zarówno maliny jak i truskawki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem świeżych owoców możecie spróbować wykorzystać cukrowe maliny z galaretką w środku. W zależności od wielkości owoców warto dobrać większy lub mniejszy rozmiar babeczki.Owoce myjemy i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby wyschły.Biały lukier (tu znajdziecie przepis) przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy
Ciastkozercypomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy. Dobrze przyrządzona może być przechowywana przez długi czas na półce z przetworami a otwarty słoiczek spokojnie wytrzyma kilka tygodni w lodówce
Ciastkozercyzawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziśzaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale teżcałkiem zwyczajne zimowe podwieczorki.Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 lyżeczki cukru waniliowegoorzechy laskowe/włoskiemigdałyrodzynkiskórka pomarańczowa1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaSkładniki na biały
Ciastkozercychyba jedna z najsławniejszych i najczęściej spotykanych babeczek w internecie. Dziś chciałabym Wam zaproponować jej świąteczną wersję. Jeśli macie już upieczone i udekorowane pierniki na pewno się przydadzą.Jako "bazę" na potwora możecie użyć dowolnego przepisu, jedne z prostszych jakie znam to ten lub ten.Przed rozpoczęciem dekorowania warto upewnić się czy babeczki są zupełnie wystudzone, ciepłe mogą rozpuścić krem
Ciastkozercywcale nie miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaczekoladowe drażemini piankiczekoladowe dropsyżółta cukrowa
CiastkozercyCiastkowe lizaki kurczakiCiastkowe lizaki kurczaki to świąteczny wariant ciastkowych lizaków, które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosoweBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki
CiastkozercyCiasto upieczone wg przepisu odgrzebanego w bardzo starym zeszycie. Kiedyś należało do moich ulubionych ciast. Jedno z tych, którego nie mogło zabraknąć na weselnym i świątecznym stole. Ciasto I żółte:12 dag margaryny7 żółtek20 dag cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia20 dag mąki tortowej1/2 szklanki śmietany 18% Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodawać na przemian mąkę
Praktyczna plDzisiejszym wpisem rozpoczynam sezon świąteczny.Przez cały adwent chciałabym Wam pokazać kilka pomysłów, tak jak obiecałam na słodkie prezenty(ale nie tylko), dekoracje i umilacze. Oczywiście jeśli wpadnie mi coś po drodze do głowy nie omieszkam się tym tu podzielić, mam nadzieję że będziecie tu w grudniu zaglądać z przyjemnością.Tak więc od dziś zapraszam na Na dobry początek jeden
FarmażonyZaintrygowały niektórych ostatnio, a tylko je pokazałam ...Pomysł przyszedł sam z siebie, zrobiłam i wyszło super.Paluszki makowe z nadzieniem orzechowym idealne na prezent :) pachną świętami, smakują świętami ....są świąteczne...... Czytaj więcej
Farmażony