Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie

Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie

Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie

Dzisiaj będzie czarna polewka. Wiem, że niektórzy już podczas czytania w tytule, że to zupa z krwi dostali mdłości. Nie jest mi jednak wcale przykro z tego powodu  bo ja czerninę lubię od dziecka. Kiedyś powszechnie wykorzystywało się wszystkie części zwierzęcia, łącznie z krwią. Dzisiaj używamy raczej tylko mięsa i to takiego  z lepszych kawałków. Przeciwnikom tego dania przypomnę jednak, że do kaszanki też dodaje się krew.Czernina to było u nas w domu świąteczne danie. Na bożonarodzeniowy rodzinny obiad Babcia kupowała ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, świąteczne, mięso, świąteczne przepisy, czekolada, obiad, bożonarodzeniowe, mięso na obiad

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Patrycja, 4 października 2016 15:53:35

Czernina to jedna z moich ulubionych potraw, jednak nie mam zbyt wiele czasu na przyrządzanie jej. Zazwyczaj wspieram się zamiennie koncentratem czerninowym sagwiaz - oszczędzam na czasie i omija mnie niezbyt przyjemny element gotowania, jakim jest przyrządzanie krwi :)