świąteczne - 4618 przepisów (strona:66/308)

Mazurek wielkanocny z masą kajmakową kakaową 187

Swięta wielkanocne coraz bliżej pora zaplanować ciasta jakie pojawią się na świątecznym stole? U nas pojawi się mazurek z masą kajmakową kakaową. Ciasto kruche wyszło rewelacyjne pyszne w smaku, dodatkowych walorów smakowych dodała masa kajmakowa kakaowa. Mazurek wielkanocny składniki

Kulinarne pyszności Molki
Seromakowiec 196

Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową  Makowiec zawijany  z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie  Kwestiasmaku  . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze

Różne smaki w kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem 173

Kolejna pyszna sałatka, która z powodzeniem zagości na świątecznym stole, bądź w pudełeczku jako drugie śniadanie do pracy. Robić, nie bać się - na pewno będzie smakować :-) Sałatka z wędzonym kurczakiem  SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM 300 g wędzonego kurczaka (u mnie oskubane udka) 1 słoik selera 100 g białej części pora 4 jaja na twardo 1 puszka kukurydzy

peggiwkuchni
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 92

grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem.  Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania

Moja Książka Kucharska
RUBASZNY MAKOWIEC 172

sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru

Moja Książka Kucharska
KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI 122

KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI Z myślą o tych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :) Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 5 całych jaj + 5 żółtek 30 dag cukru 10dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag rodzynek po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli

Moja Książka Kucharska
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 203

znajdowało się sporo wody z tłuszczem. Zlałam to, zebrałam tłuszcz, a na tej wodzie zrobiłam sos do pieczeni. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , jogurt naturalny , seler , szynka , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Babka z białek w makowe kleksy 149

Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna

Wanilia i Kardamon
Keks świąteczny 173

potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego

Kulinarne pyszności Molki
Drobiowe roladki z cieciorką zapiekane w pomidorach 304

koniec kładąc na każdej roladce plasterek żółtego sera. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cieciorka , pomidory , ser sałatkowy , suszone pomidory

https:KKuchniaMniam
Serowa rolada z kurczakiem i pomidorową ciecierzycą 255

upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cieciorka , filet z kurczaka , ser żółty , suszone pomidory

https:KKuchniaMniam
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 126

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 120

polecić TO ciasto. Oczywiście w wirze przedświątecznych  przygotowań nie mogło obyć się  bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki  Jamiego Olivera " Świąteczne  przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
FOODBOOK # 3 - co jadłam w świeta (wege święta) 96

Dawno nie pojawił się żaden foodbook na blogu, dlatego w okresie świątecznym sfotografowałam większość swoich posiłków i dziś się nimi podzielę. Ogólnie jadłam podobnie jak co dzień, tyle że pozwoliłam sobie na więcej słodyczy. W końcu grudzień to taki miesiąc, gdy jedzenie pierników, ciast i babeczek jest w pełni usprawiedliwione i nie tuczy ;) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Migdałowe ciasto Babci Lusi 136

przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować

Ciastkozercy