trafiony. Był rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowymporcja na tortownicę(...)Przygotowując ten tort poczułam już atmosferę zbliżających się Świąt. To pewnie przez przyprawę piernikową ;) Zdałam sobie też sprawę, że to ciasto w takiej formie może stać się doskonałą ozdobą świątecznego stołu - no, może tylko zamiast "sto lat" lepiej pasowałby w tym przypadku napis "Wesołych Świąt" ;) Ja w tym roku planuję je znów przygotować właśnie na pierwszy dzień Bożego Narodzenia.A
Ratunku obiadznika w tempie strasznym. Aż sama się dziwię, że nie robię jej częściej. Prawdę mówiąc nie tylko dzieciom smakuje. Pomimo tego, że nie jest może wybitnie świątecznym ciastem, myślę, że znajdzie swoich zwolenników na świątecznym stole. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier drobny (może być też waniliowy
Sto kolorów kuchnirano obudziłam się niemalże z kacem, jestem zadowolona i w przyszłym roku powtórzę to z przyjemnością. Na szczęście - dopiero w przyszłym roku.Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości.Razem z Maggie upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona(...)wyglądają uroczo, i z pewnością każdy ucieszy się z takiego drobiazgu.Chciałabym Ci Maggie podziękować - za wspólne pieczenie, które zawsze jest ogromnym źródłem radości i satysfakcji, i za kartkę świąteczną, którą zrobiłaś mi ogromną niespodziankę. Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję.Trufle kokosoweSkładniki:(na 15-18 sztuk)50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru50 g białej czekolady1 łyżka białego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać do kubka lub szklanki. Żółtko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Delikatnie przelać na wierzch kawy, podawać zaraz po przygotowaniu.Smacznego!Powoli (bardzo powoli) zaczynam myśleć o prezentach świątecznych. Dla C. już znalazłam coś odpowiedniego, jednak żeby nie było za łatwo, dostałam też świąteczną listę życzeń. Mianowicie mój Duńczyk chciałby dostać książkę o winach... Ponieważ w tej kwestii jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodziny zostały przemalowane na biało. Z pewnym niepokojem wychodziłam z domu - chodniki ośnieżone, choinka na największym rondzie obsypana śniegiem wyglądała przecudnie. Lampki na ulicach już się świecą, wszystko nabiera świątecznego charakteru.I ten zapach... Wiecie, jak pachnie śnieg? Mrozem i świeżością. Nic innego nie wprawia mnie w ten szczególny nastrój - wtedy chcę, żeby w domu zapachniało piernikiem i pomarańczą. Zapalam świeczki(...)połowie przewrócić na drugą stronę.Ostudzić na kratce.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!W Polsce są Mikołajki. W Danii ich nie obchodzą, co jednak nie znaczy, że nie ma przedsmaku świątecznych prezentów. Powiem więcej - Duńczycy ewoluowali na wyższy poziom, bo dzieci dostają drobne prezenty codziennie od pierwszego grudnia aż do Wigilii, a dorośli obdarowują się drobiazgami w każdą niedzielę adwentową.Miła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdecydowanie. To te wygrały konkurs na najlepsze świąteczne łakocie. Musiałam pochować je na dnie puszek, żeby nie wyjadł od razu wszystkich. Co jest ogromnym komplementem, bo C. słodycze lubi, ale za nimi nie szaleje. Dlatego dumna z nich jestem niesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty, C. nuci pod nosem świąteczne melodie, i nawet psa w jakimś takim jakby bardziej podniosłym nastroju (pewnie planuje, co nam powiedzieć w Wigilię). Sama czuję niecierpliwe łaskotanie w żołądku - to już naprawdę za chwilę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedekorowanie cukrem - mi się to nie udało, więc zostawiłam takie, jakie są. Bez lukru, bez cukru - i wiecie co? Uważam, że i tak są śliczne. Nadadzą się idealnie na świąteczny prezent - gwarantuję, nikt im się nie oprze.Serca z BazyleiSkładniki:(na 45 sztuk)100 g ciemnej czekolady (85%)250 g mielonych migdałów250 g cukru pudru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki(...)wyjęciu z piekarnika powinny być jeszcze bardzo miękkie, stwardnieją w czasie stygnięcia.Smacznego!Jeszcze tylko jeden dzień w pracy, i będę wolnym człowiekiem przez kolejnych dwanaście dni. Perspektywa świątecznej przerwy napawa mnie ogromnym optymizmem - muszę w końcu troszkę odpocząć. A czy może być lepszy odpoczynek, niż na kanapie, z kubkiem gorącej kawy w dłoni, tuż przy choince
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawet nie wspomnę. W tym tempie przepisy bożonarodzeniowe u mnie pojawią się na wiosnę... No dobrze, może troszkę przesadzam. Chyba jednak powinnam zachować niektóre, i powoli przejść do świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy(...)przez 60 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Tak naprawdę w tym roku postawiłam sobie ultimatum - świąteczne wypieki i łakocie zaczną u mnie królować, kiedy spadnie pierwszy śnieg. I wiecie co...? Już się nie mogę doczekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszy grudnia. Za dwadzieścia cztery dni o tej porze będziemy wszyscy w stanie większej lub mniejszej paniki, zależnie od wigilijnych okoliczności. Gospodarze będą strzepywać ostatnie pyłki z kanapy i świątecznego obrusa, rozstawiać najlepszą zastawę i sztorcować dzieci, żeby uważały. Niektórzy będą w drodze do domów, niecierpliwie kręcąc się na siedzeniach aut i pociągów, czekać na właściwy zjazd czy też stację(...)oprzeć, a które kiedyś może uda mi się zrobić samej. Cały dom będzie pełen skrzatów - Mama C. ma ich mnóstwo, nie mam pojęcia, gdzie je wszystkie przechowuje. Bardzo już świątecznie.I tylko śniegu brak
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię położyć. Na szczęście jest już choinka (wyjątkowo urodziwa w tym roku), która przypomina mi, że do Świąt zostało raptem kilka dni.Żeby jednak blog nie wyglądał tak zupełnie nieświątecznie, mam dzisiaj dla Was sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna.W zeszłym roku przygotowałam bajeczny sernik z żurawiną na zimno, w tym roku przyszła kolej(...)białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet się nie obejrzycie, a już będą w piekarniku. A przed Świętami to czynnik niezwykle istotny.Oczywiście można przygotować jeden duży sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypraw (jakżeby inaczej), a mi w oko wpadł pojemnik na ciasteczka. Uroczy, porcelanowy, z bałwankiem na pokrywce i życzeniami wypisanymi na boku. Wiem, wiem, nie pora teraz na zimowo-świąteczne akcesoria, a co poradzę - był prześliczny!C. rzucił się na niego w tempie błyskawicy, żeby wręczyć mi go jako imieninowy prezent. A muszę zaznaczyć, że krzywo na mnie patrzy, kiedy(...)mamy miejsca i niedługo będziemy się przeprowadzać, ale czasem nie umiem się oprzeć!). Doceniam więc jego gest ogromnie i bardzo, bardzo dziękuję!A pojemniczek pokażę Wam przy okazji pierwszych świątecznych ciasteczek.Dzisiaj za to mam dla Was coś bardzo letniego, bo wypiek z truskawkami. Mmm, w całym domu pachniało tak, że nie mogłam już wysiedzieć i co chwilę zaglądałam do piekarnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody oczyszczonej;3 jaja.Spos
Gospodyni MiejskaBataty w formie deseru cd.Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut SkładnikiKrem bezowy:2 duże białka,100 g cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Szczypta cynamonu.Ciasto:300 g puree z pieczonych batatów,*2 szklanki mąki,3 jaj,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka(...)łyżeczki cynamonu,szczypta mielonych goździków,szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju. Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać
SzczyptaSmaQroku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie na Święta proponuję przygotować śledzie w nietypowej marynacie. Święta kojarzą mi się zawsze z zapachem cytrusów, właśnie te moje świąteczne śledzie zostały przygotowane w cytrusowej marynacie. Świątecznego klimatu oprócz skórki i soku z różnych cytrusów dodają tym śledziom pachnące goździki. Przetestowałam już te śledzie na Piotrku, który stwierdził, że śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstaw(...)dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam.Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię