Prosta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.składniki:5-6 płatów śledziowych3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo1 puszka zielonego groszku 6 ogórków
Monia miesza i gotujeMikołaja, który kojarzy nam się ze słodyczami i jest małą namiastką Świąt Bożego Narodzenia. U nas w domu nie odbywa on się bardzo hucznie, ale planujemy piec dziś świąteczne pierniki. Ten dzień idealnie się do tego nadaje ;) W tym roku wraz z innymi blogerami braliśmy udział w akcji Mikołajkowej organizowanej przez ilovecooking92.blogspot.com . Jakiś czas temu osoby chętne zgłaszały(...)którą rozpakowałam Sama akcja naszym zdaniem jest wspaniałym pomysłem. Kompletowanie i wysyłanie prezentów innym jest równie radosne co ich otrzymywanie. Szczypta niepewności i tajemnicy naprawdę wprowadza w świąteczny nastrój. Oby więcej było takich akcji. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy udanych Mikołajek Ada i Patryk
cookplchoinka a na niej własnoręcznie wykonane przywieszki. Nic tak nie cieszy jak własna praca :) Choinka gotowa i zabieram się za gotowania :) P.S. Przepisy na moje wigilijne i świąteczne dania już w wkrótce... "Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam aby był to czas pełen magii podobnej do tej, która była obecna przed laty(...)dzieciństwie... Aby te Święta były przepełnione anielskim spokojem, uśmiechem i rodzinną miłością, zapachem kolorowej choinki i wieloma pysznymi świątecznymi przysmakami. Niech Mikołaj przyniesie wymarzone prezenty, a Nowy Rok spełnienie marzeń, poczucie ciągłego rozwoju i wiele sukcesów zarówno osobistych, jak i zawodowych
Delicious Titbitsszczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w smaku, do jego przygotowania najlepiej użyjcie dyni butternut, która ma znakomity, delikatny, lekko słodki smak, lub dyni hokkaido czy zwykłej dyni. Życzę Wam pięknych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, trzymajcie się ciepło i zdrowo! Wielkie podziękowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajeden z nowych produktów, które wypuściła na rynek firma Helio. Nie byłabym chyba sobą gdybym nie wypróbowała jej również do słodkich wypieków a ponieważ wyszukuję własnie kolejnych nowości na świąteczny stół, powstał aromatyczny, miękki i delikatny piernik z dodatkiem aronii. Dodatek tego owocu nie tylko podkreślił smak ciasta, ale sprawił również, że stało się bardziej wykwintne. Piernik z tego przepisu
Fascynacje AniWitam Kochani dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na miękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na blogu cynamonowy pył. Pierniczki gorąco polecam-dziś wystarczy zrobić ciasto a upiec jutro :) Są puszyste, wyrośnięte i bardzo pyszne :) SKŁADNIKI *mi wyszło około 70 szt CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -200g miodu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego. Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka
Via Gustopachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin
I LOVE LIFEliście potraw do wypróbowania pojawiły się między innymi bułeczki. Nie ma w nich dziwnych składników, niepokojących dodatków. Ni to słodkie drożdżówki, ni to po prostu bułeczki śniadaniowe. Świątecznej mocy nadają im suszone owoce :) Przepis na nie znalazłam w książce "Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polana Zdrój" Magdy Trojanowskiej. Buleczki figowe 200 g suszonych fig 300 g płatków owsianych
Dzieje kuchennej Wiewióryszwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter . Podczas adwentu piekę kilka razy szwedzkie bułeczki szafranowe, które uwielbia cała moja rodzina. Jest to tradycyjny wypiek w Szwecji , który towarzyszy nam przez cały okres świąteczny. Dziś kolejny wariant tego szafranowego wypieku tym razem w połączeniu z cynamonem. Odbiegłam trochę od tradycji używając również suszonej żurawiny zamiast rodzynek. Szwedzkie bułeczki szafranowe Składniki: na 12 bułeczek
codojedzeniapiernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do 3 dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam
Ciastkozercyżelatynę i gotujemy minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzony sernik wykładamy wiśnie i posypujemy podprażonymi lub surowymi migdałami. Pyszny wypiek w sam raz na świąteczny stół gotowy
vaniliowoczekoladowaTrudno nie lubić czegoś, co jest miksem dwóch najlepszych ciast na świecie: aromatycznego, lekko wilgotnego, czekoladowego brownie i pysznego, tradycyjnego sernika. Żeby nadać im dodatkowo świątecznego smaku możecie doprawić masę domową skórką pomarańczową , nasionkami wanilii, rumem, amaretto czy dowolnym ulubionym aromatem do ciast. Ciasto piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Najlepiej podawać schłodzone. Składniki na masę serową
CiastkozercyKoniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki
Raj dla Podniebieniapiękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. Jest to mała porcja ciastek, więc proponuję zrobić podwójną porcję. To jest mój kochany wnuczek Olafek, dla niego smak ciasta już był tak ciekawy i pyszny że nie można było go powstrzymać od jedzenia. Tatuś w końcu musiał
Kuchnia Pokoleń