Komosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest
Moja MichaDzisiejszy przepis to już ostatni jakim chcę podzielić się z Wam przed Świętami. Kruche ciasteczka sprawdzają się w zasadzie na każdą okazję, dziś w wersji świątecznej z cukrowymi koralikami :) Ciasteczka zrobiłam według przepisu na proste ciasteczka maślane , zamiast cukru waniliowego dałam ekstrakt z wanilii. Dodatkowo potrzebny będzie czerwony barwnik spożywczy (w żelu lub proszku – barwniki w płynie mogą
CiastkozercyTortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także, jako danie świąteczne. Składniki: bulion Farsz: 100 gr mięsa mielonego, 100 gr pokrojonego prosciutto, 70 gr parmigiano-reggiano, jajko, łyżeczka masła, sól, pieprz. Ciasto: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, oliwa. Na maśle dusimy
Bon Ton ItaliaPrzepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi. Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady
kolorowotorcikowoJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Te malutkie domki z piernika można serwować nałożone na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Ich przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić domków z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać
Ciastkozercyjest delikatne, wilgotne i kuszące. Znika w mgnieniu oka, więc warto jest zrobić z podwójnej porcji. Tym bardziej, że jest pyszne i na gorąco i na zimno. Faktycznie smakuje świątecznie. Bardzo dużą "robotę" robi połączenie różnych faktur - delikatność bananów i ten "pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem
Wypisz Wymalujknedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu. Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka
Bon Ton ItaliaDrożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko cukier puder do posypania Margarynę posiekać
Praktyczna plbutach może urosnąć z łatwością do rangi willi dla laki Barbie. Wszystko jest bardziej… Bardziej też czekamy na Święta, na przyjście Mikołaja, Dziadka Mroza […] Post Moje najpiękniejsze świąteczne wspomnienie z dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostarozpuścić w wodzie, dolać całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez
Niebieski kubek z kawatruskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki
Wanilia i Kardamonspód. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 25min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: boczniaki , ciasto francuskie , filet z kurczaka
https:KKuchniaMniampiekarnika mięso powinno odpocząć 10minut przed krojeniem. Smacznego :) Rada: Układając marchewkę na mięsie można dodatkowo wcisnąć kawałki mozzarelli lub żółtego sera. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: marchewka , marynata
https:KKuchniaMniam