Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami

Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami

Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami

Przepis na : deser

Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, przepisy na święta, wiśnia, drożdżowe, śliwka, żurawina, świąteczne, świąteczne przepisy, por , chleb, desery, deser, ciasteczka, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, świąteczne ciasteczka, ciasteczka swiateczne, jajka na święta, ciasto ze śliwką, chleb mieszany, chleb na drożdżach , ciasteczka na święta

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.