Ostatnio wpadłam w kawoholizm :) Kawa z mlekiem, kawa z likierem, kawa z rumem, kawa z whisky, kawa z kawą... a ta bita śmietanka w cycki na pewno nie pójdzie :) Poza tym jest środa rano i publikacja takich postów to sadyzm w czystej postaci :P Wiem ;) No chyba, że akurat nie musisz wsiadać do samochodu, dzień masz wolny itd... Ja niestety
Kraina Tysiąca Smakówwiedziałam, że kolejne, które zrobię, to będą właśnie te. Uświadomiłam sobie, że przynajmniej od lutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc po prostu jak zwykle sypnęłam trochę cukru pudru na wierzch i wuala! W każdym razie Asi muffinki jak zwykle niezawodne, mięciutkie i puszyste
Kraina Tysiąca Smakówżeby każdy miał taki własny "kociołek", ale jeden na 2-3 osoby też się sprawdził:) * 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * śmietanka lub mleko * 2 łyżki likieru czekoladowego lub Amaretto lub czegoś podobnego Mała rzecz, a cieszy;) Komentarze cynamonwkuchni 2010/01/25 18:52:38 A gdzie można takie cudo nabyć? :D sowa_nie_sowa 2010/01/25
Zdrowa Kuchnia SowyWyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale był likier cytrusowy Składniki wymieszałam, rozsmarowałam na cieście, a na koniec obficie posypałam startą gorzką czekoladą - ok. 4 kostki. Nie wiem jak uzyskuje się takie grube wiórka, bo mnie na tarce
Zdrowa Kuchnia Sowypołamaną tabliczkę czekolady i mieszałam wszystko aż do rozpuszczenia. Po zdjęciu z gazu dodałam orzechy - trochę zostawiłam do posypania wierzchu - i żelatynę, którą wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia oraz likier amaretto. Znów dobrze całość wymieszałam. Rozlałam do filiżanek uprzednio wysmarowanych masłem i po przestygnięciu wstawiłam do lodówki. Wg przepisu miały stać całą noc, ale u mnie już
Zdrowa Kuchnia Sowyzawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki * 100 g serka mascarpone * 50 g jogurtu greckiego * 150 g malin mrożonych + łyżka fruktozy * bezy - miałam do wykorzystania, więc dałam zamiast fruktozy * 2 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia SowyWeekendowe torty W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy. I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną ! Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej Jakoś nie bardzo mi to idzie ;) Oto efekty: I drugi: A Wy co wolcie
kolorowotorcikowobakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego
kolorowotorcikowocukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia
kolorowotorcikowofont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoMazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami. W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa
kolorowotorcikowowycinać pierniczki za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu ozdobić lukrem, czekoladą lub posypką. insertCookd("89edd319af4d444612b7b2d2739a936c
Pasja Smakutemp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia. Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego
Smaczne Zdrowepozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego
Smaczne Zdrowerumu - ksylitol z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego
Smaczne Zdrowe