gniazdkami :) Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 60 g masła 200 ml wody Olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko
Emcia Pichciłyżki mąki ziemniaczanej · 2 żółtka · łyżka likieru amaretto · pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: · ½ słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Mania Gotowaniajajka · 100 ml oleju · 2 ł y ż ki likieru pomara ń czowego lub wódki · skórka z po ł owy pomara ń czy Dodatkowo: · Lukier
Mania Gotowaniababeczek: 200 g serka kremowego z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Lukier na 6-7 babeczek: 1 białko 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania musu. Jabłka obieramy
Mania Gotowaniaszklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao
Mania Gotowaniachłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne
Mania Gotowaniamyślimy że to prawie soczek, by po chwili stwierdzić że szumi nam w głowie :) Polecam Składniki na 2 drinki: 120 ml rumu 30 ml triple sec 30 ml morelowego likieru lub brandy 60 ml soku cytrynowego 1 limetki 1 szkl lodu Wykonanie: Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia. Nalewamy do drinkówek. Wyciskamy
Smaki Edytywyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku
Ze smakiem i z pasjąsię masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIcałkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę
Czerwona Porzeczkacukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier. Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree. Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów
Sto kolorów kuchniSkładniki: 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru + 3 łyżki do twarogu + 30 gram do lukru szczypta soli jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego
Mango Papajajednej misce. Dokładnie połączyć mokre składniki w drugiej. Całość przelać do suchych składników i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy, piec 40 minut 1 80 stopniach. Polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. I najważniejsze! Wyniki konkursu! Nagroda wędruje do Moniki! Dodatkowa niespodzianka wędruje do Emila! Adresy poproszę na maila. Gratulacje
Magiczne Życie Martydrink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:) Zapraszam Składniki na 2 drinki: 90 ml ginu 90 ml Kahlua- likier kawowy 45 ml mleka 45 ml śmietanki kostki lodu-ok 8 szt bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe
Smaki Edytyprzyda mi się do marcepanowych ciasteczek. Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie: Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze. Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat
Ze smakiem i z pasją