Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Babkę można polać polewą lub lukrem albo po prostu posypać cukrem pudrem. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka mąki ziemniaczanej - 200 g margaryny - niepełna szklanka cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku
Kraina Tysiąca Smakówchcieli przepis? Tymczasem babka pomarańczowa... pyszna, wilgotna... z delikatną nutką pomarańczy. Jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny pomarańczowy aromat, wystarczy dodać więcej startej skórki. A do "kompletu" pomarańczowy lukier i kandyzowana pomarańczowa skórka. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPonieważ "piękną mamy zimę tej wiosny"... Pyszna, gorąca czekolada z dodatkiem likieru tiramisu. Słodka, ale nie za bardzo, a przede wszystkim podwójnie rozgrzewająca ;) Polecam wszystkim (pełnoletnim) czekoladoholikom! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsobie, że nawet nie mając niezliczonej ilości foremek, można zrobić coś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami) zrobić trójwymiarowe choinki, a resztę udekorować lukrem i cukrowymi gwiazdkami :) Po raz pierwszy w życiu postanowiłam upiec pierniczki. Dziwnie to brzmi w "moim wieku", ale tak jest :) Moja mama i babcia jakoś tej tradycji nie kultywowały
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego dnia po upieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami... Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio wpadłam w kawoholizm :) Kawa z mlekiem, kawa z likierem, kawa z rumem, kawa z whisky, kawa z kawą... a ta bita śmietanka w cycki na pewno nie pójdzie :) Poza tym jest środa rano i publikacja takich postów to sadyzm w czystej postaci :P Wiem ;) No chyba, że akurat nie musisz wsiadać do samochodu, dzień masz wolny itd... Ja niestety
Kraina Tysiąca Smakówwiedziałam, że kolejne, które zrobię, to będą właśnie te. Uświadomiłam sobie, że przynajmniej od lutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc po prostu jak zwykle sypnęłam trochę cukru pudru na wierzch i wuala! W każdym razie Asi muffinki jak zwykle niezawodne, mięciutkie i puszyste
Kraina Tysiąca Smakówżeby każdy miał taki własny "kociołek", ale jeden na 2-3 osoby też się sprawdził:) * 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * śmietanka lub mleko * 2 łyżki likieru czekoladowego lub Amaretto lub czegoś podobnego Mała rzecz, a cieszy;) Komentarze cynamonwkuchni 2010/01/25 18:52:38 A gdzie można takie cudo nabyć? :D sowa_nie_sowa 2010/01/25
Zdrowa Kuchnia SowyWyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale był likier cytrusowy Składniki wymieszałam, rozsmarowałam na cieście, a na koniec obficie posypałam startą gorzką czekoladą - ok. 4 kostki. Nie wiem jak uzyskuje się takie grube wiórka, bo mnie na tarce
Zdrowa Kuchnia Sowypołamaną tabliczkę czekolady i mieszałam wszystko aż do rozpuszczenia. Po zdjęciu z gazu dodałam orzechy - trochę zostawiłam do posypania wierzchu - i żelatynę, którą wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia oraz likier amaretto. Znów dobrze całość wymieszałam. Rozlałam do filiżanek uprzednio wysmarowanych masłem i po przestygnięciu wstawiłam do lodówki. Wg przepisu miały stać całą noc, ale u mnie już
Zdrowa Kuchnia Sowyzawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki * 100 g serka mascarpone * 50 g jogurtu greckiego * 150 g malin mrożonych + łyżka fruktozy * bezy - miałam do wykorzystania, więc dałam zamiast fruktozy * 2 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia SowyWeekendowe torty W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy. I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną ! Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej Jakoś nie bardzo mi to idzie ;) Oto efekty: I drugi: A Wy co wolcie
kolorowotorcikowobakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego
kolorowotorcikowocukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia
kolorowotorcikowofont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo