likier - 5379 przepisów (strona:288/359)

Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 161

bicia - głównie z moją pomocą. Ale cóż ja mogę na to poradzić...? Oryginalna receptura przewiduje dekorowanie cukrem - mi się to nie udało, więc zostawiłam takie, jakie są. Bez lukru, bez cukru - i wiecie co? Uważam, że i tak są śliczne. Nadadzą się idealnie na świąteczny prezent - gwarantuję, nikt im się nie oprze. Serca z Bazylei Składniki: (na 45 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 155

świeżość zachowuje bardzo długo i cudownie smakuje z kremem lub sosem waniliowym, albo lodami. I tu też napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą bardzo smaczny, sos . Po dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 117

dodać na przykład wanilię. Świeże owoce z takim deserem z pewnością skomponowałyby się znakomicie - ja akurat niczego w domu nie miałam... Deser podałam w kieliszkach, które kupiłam kiedyś z likierem - szalenie mi się podobają, bo się bujają, a mimo wszystko nic się z nich nie wylewa. Urocze są! Taka deserowa porcja jest w sam raz - człowiek się nie zasłodzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie wymagająco, ale z sercem 162

mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego urok! Ot, odkrycie Ameryki... Spazmy niepohamowanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 166

upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem, a wtedy na pewno podam Wam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 132

przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć. Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego! Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 158

dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku. Ostudzony sernik przełożyć do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 166

łyżeczki białego octu winnego karmelowe szkło: 100 g cukru 30 ml wody krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto dodatkowo: 3 łyżki dżemu wiśniowego bez owoców Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 134

nadzieniem do zewnątrz, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto. Smacznego! Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 276

idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.  Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna. Śmietankowa babka budyniowa Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 22 cm) 5 jajek 250 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 136

jest delikatnie wyczuwalna. Wyszła mięciutka, puchata i wilgotna, i nawet cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna). Cytrusowa babka drożdżowa Składniki: (na formę do babki o pojemności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet z czerwonych pomarańczy 158

zagotować syrop, ostudzić. Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać. Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Smacznego! Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wróciłam! 131

suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić. W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem. Z cukru pudru i wody ukręcić gęsty lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami i serduszkami. Smacznego! Muszę przyznać, że stęskniłam się troszkę za blogowaniem. W czasie wakacji nie myślałam o tym za dużo, ale w tej chwili piszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Męskie lody - kawa z whisky 143

wypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś jej brakowało. Tylko czego...? Alkoholu, rzecz jasna! Pytam więc, czy mają w domu jakiś likier kawowy, albo waniliowy, albo może rum...? Nic z tych rzeczy. Tato jednak zaoferował whisky.  Whisky...? Nieco się wahałam, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Jednak cała trójca, czyli Tato, Młoda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 162

przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu. Smacznego! Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie... Zapomniałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze