temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru
Kulinarny karnet Christopherajasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową
Kulinarny karnet Christopheraprzeciągnąć kreski tworzące pajęczynę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie. Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym
Kulinarny karnet Christopheramascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze
Kulinarny karnet Christopherakakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp. Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące
Kulinarny karnet Christopherarogi ciasta i złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam
Kulinarny karnet Christopherapieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem
Wypieki Ulimleczko:) Składniki; 12 dag mąki pszennej 7 dag masła lub margaryny 5 gad cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia: biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko
Apetyczna babeczkażeby po odparowaniu zamknąć pierniczki w słoju lub blaszanej puszce. Miękkną po ok 5 dniach. Nigdy nie zdobimy tych pierniczków, bo same w sobie są przepyszne, a wszelkie lukry i posypki były by tylko ,,przeszkadzaczem
Apetyczna babeczkagłównym jak również deserem. Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek Po rodzynki i wanilię zajrzyjcie do www.owocowyraj.eu Wykonanie ; Mleko nastawiamy do gotowania z: plastrami z całej cytryny, (obieramy
Apetyczna babeczkapiwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli
Apetyczna babeczkamleka 1 cukier wanilinowy 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawy wiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru 1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek
Apetyczna babeczkazamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem
Aga w kuchniZrobiłam także pyszny soczek z grapefruitów.... Z otrzymanego soku można zrobić smakowy lukier do ozdabiania ciastek oraz pyszną egzotyczną babkę
Aga w kuchniprzez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser jest tak prosty, że wyjdzie on każdemu
Aga w kuchni