likier - 5379 przepisów (strona:303/359)

*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle MIDSUMMER'S NIGHT / RED VELVET / HOME SWEET HOME / BEACH PA 144

pewno godny uwagi. Kolejny zapalony wosk to Red Velvet . Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień

Magiczne Życie Marty
XI AKCJA piekarnie w twoim mieście 199

brać leki. Piekarnie odwiedził więc Sławek i kupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia a  właściwie sklep firmowy w Żarach przy ulicy Katowickiej . Tam często zaglądamy, bo mają pyszne kruche

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXI 137

Marty które nadal trwa!  * herbatka z dużego kubka  * kolejne wstążki - idealnie pasują do kolorów na blogu  * walentynkowe ozdoby też muszę być * zabawa z barwnikami - czerwony lukier     * herbatka z małej filiżanki też dobrze smakuje * niedzielny rosół być musi * szykuję moją walentynkową wymiankę

Magiczne Życie Marty
Pączki z różą 152

szklanka ciepłego mleka * 1/4 kostki masła  * 4 łyżki cukru * łyżka cukru waniliowego  * łyżka spirytusu  * szczypta soli * tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec * marmolada z róży * lukier  Przygotowanie : Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet

Magiczne Życie Marty
Donaty z kolorowymi lukrami 160

większe koła np. szklanką i mniejsze koła w środku np. kieliszkiem. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przygotować likier z cukru pudru, soku z cytryny, wrzątku i barwnika spożywczego. Maczać przestygnięte donaty w lukrach i posypywać kolorowymi cukiereczkami

Magiczne Życie Marty
Świąteczny makowiec drożdżowy 299

waniliowego  * pół kostki świeżych drożdży  * łyżka cukru  * 2 żółtka * 3/4 szklanki ciepłego mleka Nadzienie : * masa makowa z bakaliami Helio   * białko jajka do posmarowania makowców  * lukier do ozdoby makowców  * skórka pomarańczowa Helio  do ozdoby makowców  Przygotowanie : Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz

Magiczne Życie Marty
Piernikowe domki 159

wczoraj zrobiłam. Może nie są najpiękniejsze, ale jak dla mnie cudowne :) Przyznam się do odrobiny lenistwa - wykonałam je z gotowego ciasta korzennego pepparkakor, dostępnego w IKEA :) Dekorowane i sklejone lukrem królewskim (szklanka cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1 białko, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji), dodatkowo na kilku posypki cukrowe i jadalne perełki. Szablon z którego korzystałam znajdziecie TUTAJ . Zapraszam! Czytaj

Pora coś zjeść
Konfitura marchewkowo-pomarańczowa 238

Konfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy. A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem. Padło wiele pytań o przepis, zatem przepis już dzisiaj ze specjalną dedykacją

Pora coś zjeść
Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa 202

marchewka to... pewnie było spotkanie Geek Girls Carrots ! Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek. Co przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam

Pora coś zjeść
Babka z advocaatem 134

delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę. Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym stole. Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Ciasteczka korzenne 229

zwolennikiem słodkich ciastek, to mocno korzenne ciasteczka powinny przypaść do gustu. Z podanej ilości składników wychodzi około 45 cienkich ciasteczek. Jeśli lubimy ciasteczka dekorowane, to zachęcam do zabawy z lukrem i pisakami spożywczymi. Moje ciasteczka są "gołe", gdyż taką wersję lubię najbardziej

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 422

smaki królują w cieście.Twaróg nie jest wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne.  Ciasto można przechowywać w lodówce lub przykryte na blacie kuchennym

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 599

szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa 732

minut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem - jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić  Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak. Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania

Smakołyki Bereniki
Czas w góry! 223

natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca. Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach. Polałam lukrem

W kuchni Karmel-itki