likier - 5379 przepisów (strona:308/359)

MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 697

wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SEROMAKOWIEC. 196

Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO!   Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 192

Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 194

ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek wystających spod kruszonki. Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak 389

ubitą pianę z białek, a na pianę zetrzeć zamrożone żółte ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem, można delikatnie polać lukrem lub roztopioną na parze mleczną czekoladą

Blondynka Gotuje
Naleśniki Tiramisu 207

Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 181

przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę. LUKIER 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce

Blondynka Gotuje
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 317

minut. Wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy nasze pierniczki. U mnie to było około 3 - 5 mm. Pierniczki nie rosną, ładnie zachowują wycięty kształt. Po ostudzeniu udekorowałam lukrem królewskim. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Strucla z Makiem 218

mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość

Blondynka Gotuje
Piernik Staropolski 1621

równomiernie obciążyłam i odstawiłam piernik do skruszenia na 3 - 4 dni. Po upływie 4 dni piernik pocięłam na 3 równe części i polałam rozpuszczoną czekoladą. Jak chcecie możecie polać lukrem. Piernik długo zachowuje świeżość. Sprawdziłam to. Im dłużej leży tym jest lepszy. Można go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie wysychał. SMACZNEGO BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 167

cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam

Blondynka Gotuje
Drożdżowy warkocz z orzechami 176

orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru  Przygotowanie   Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec 374

zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 0 C. Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 566

Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.  Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min). Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks mocno bakaliowy 279

bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania