studzić na kratce wykonać krem z przepisu tutaj przygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju rzepakowego 3/4 szk cukru brązowego 1/2 szk maku mielonego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szk mąki pszennej typ 500 100 g mieszanki kandyzowanych skórek Lukier : 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kolorowa posypka do ciast Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniniezbyt cienko ) Wykrawać wybrane kształty . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'C Upieczone pierniki polać czekolada , lukrem lub udekorować wg własnego pomysłu. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaZawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru
Czerwień i błękitminut. Po przestudzeniu robią się twarde i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zmiękły i dlatego można zrobić je dużo wcześniej. Pierniczki można dekorować czekoladą lub lukrem w zależności od upodobań. Smacznego Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plksiążkę ze 100 przepisami na ciasteczka… i teraz trzeba – koniecznie – zacząć je testować! :))))) Zaczęłam testowanie od przepisu na ciasteczka kokosowo-kawowe. Słodki, chrupiący kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli. Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki: 1.5 szklanki mąki (190g) 1/4 szklanki kakao (30g) 1 szklanka cukru (225g) 1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g) 1 kostka
UgotujmyTo.plsprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego Post Babka wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym . Smacznego źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.html Post Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka). 3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Smacznego Źródło: znalezione w jakiejś gazecie… Post Ciasto z dynią i bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plZrobiłam je… i oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant
UgotujmyTo.plgładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/ ) lub polewą czekoladową ( https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/ ) lub taką https://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir). Smacznego Post Szybki piernik żydowski
UgotujmyTo.plkeksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego Post Keks królewski pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plduża szczypta soli 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mleka szczypta soli (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym) 1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. 2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się
UgotujmyTo.plniej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-serkiem-kremowym-i-lukrem Post Kremowa babka śmietankowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpuszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g 80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego) Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą
UgotujmyTo.pl