likier - 5379 przepisów (strona:276/359)

Pyszności w Domaine La Francoise 142

gałka lodów waniliowych na kleksie bitej śmietany. Malinki... piękne i mocno czerwone... podane z odrobiną gorącego sosu waniliowego:) Mniam mniam...:) A do tego były różne pyszne sery, przepyszne wina, likier porzeczkowy i anyżowy i szampan z syropem fiołkowym... I wiele, wiele innych.... Kiedyś dodam więcej zdjęć tutaj, obiecuję

In my kitchen
Tort... 169

nutką chałwy i likieru kukułkowego z orzechowym blatem... Mniammmm.... Lubisz?? Chcesz? Mogę Ci taki upiec:) To jest przepis z serii: Smak mojego torta

In my kitchen
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 170

przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ( może być cukier kryształ). Do ubitej śmietany dodać advocat, delikatnie wymieszać. Następnie dodać serki

In my kitchen
Sernik Raffaello 154

szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; 5 łyżek likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego); oraz 150 g śmietany 18% (gęstej); 3 łyżki cukru;   Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować na gładko

In my kitchen
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 171

cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 159

posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.Po wierzchu posypałam gorzką czekoladę

Blondynka Gotuje
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 158

homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia

CookYourself
MAZUREK mocno czekoladowy 251

pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie  od Skworcu  + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu.  Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od  Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich

Z Kuchni Do Kuchni
Kukułczanka -likier 153

słoikiem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się cukierków w alkoholu. Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka. Odstawić w chłodne miejsce

O kuchni z uczuciem
Mazurek dla początkujących 145

cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone

SzczyptaSmaQ
Baba Polska drożdżowa z lukrem 189

koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach

Apetyczna babeczka
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 344

maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć

Pełny talerz
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 170

partiami masę kokosową i wiórki. Poncz do nasączenia 1 szklanka wody kokosowej pozostała po oddzieleniu śmietanki, lub jeżeli tortu nie będą jadły dzieci: ½ szklanki wody kokosowej wymieszane z ½ szklanki likieru kokosowego albo rumu Ponadto 400 g powideł śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu

Pełny talerz
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 134

kardamonem. Pozostałą śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem

Pełny talerz
Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem 136

środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-) Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę likieru jajecznego. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść