dipy - 3102 przepisów (strona:47/207)

Sos czosnkowy 154

śmietaną. Coś trzeba czasem urozmaicić w kuchni:) A jest okazja, bo weekendowo spotykamy się ze znajomymi, więc przy wieczornym gawędkowaniu przekąski pójdą w ruch - no więc sosów i dipów nie może zabraknąć - mam już przygotowaną całą torbę! ;) Mam nadzieję, że im zasmakuje;-) Składniki: 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 4-5 ząbków czosnku 1 mała łyżeczka cukru zioła

Zasmakuj Kuchni
Baba ghanoush 183

Tradycyjny, arabski dip z opiekanego bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty... Artykuł Baba ghanoush pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 149

Tzatziki to dip charakterystyczny dla kuchni greckiej. Pasuje idealnie do różnych placków i klusek jako obiadowa surówka. U mnie nazywa się je "grecką mizerią", którą robię znacznie częściej niż tradycyjną polską mizerię. Może ze względu na zdecydowany smak i konsystencję. Składniki : 4 dorodne ogórki 6-8 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 185

serowym lub salsą. Jeszcze jako nieświadoma mała dziewczynka za każdym razem je kupowałam, koniecznie z sosami pół na pół, bo nie było nic lepszego od nachosa z tymi połączonymi dipami. I właśnie po spróbowaniu mojego domowego sosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pasta z fasoli na kanapki 150

znalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako dip. Pasta z fasoli Składniki: ok.½ l 150 g ugotowanej białej fasoli 1 duże awokado 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku

codojedzenia
Dip czosnkowy ze świeżą natką pietruszki 142

Świeżo poszatkowana natka pietruszki dodaje do dipu magicznego świeżego aromatu. Pyszny czosnkowy sos podawajcie do różnych mięs, przekąsek chlebowych. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek garść świeżej natki pietruszki Wykonanie: Połączcie w miseczce jogurt z majonezem, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawcie do smaku. Na koniec dodajcie świeżo

Zasmakuj Kuchni
Dip jogurtowy z ogórkiem i miętą. 151

pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki

zadanie-gotowanie
Dip z awokado i szpinaku. 156

zdrową! Jakie fajne poczucie przyjacielskiej i kibicowskiej wspólnoty przy sięganiu do wspólnej miseczki :) A jaka fajna zieleń :) Miałem plan by wypisać tu wszystkie witaminy, mikroelementy i prozdrowotne właściwości składników dipu. Naprawdę miałem plan i mam tę listę. Ale ponieważ jej nie przepiszę, to musicie wierzyć mi na słowo! ;) Składniki: 1 dojrzałe, miękkie awokado 2 garście młodego szpinaku 1/2 małej cebuli

zadanie-gotowanie
Pasta z awokado i liści rzodkiewki 117

cytryny lub kwaśne kiwi, czosnek lub imbir. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. Możemy używać jako dodatek do kanapek, zamiast pesto do dań z makaronu, jako dip do surowych warzyw lub chipsów

Kucharzyca
Domowy Sambal Oelek - ostry sos indonezyjski 164

papryczek. Pasta ma mieć słonawy posmak - na każde 10 papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do  smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek można zawekować na zimnę

Gospodyni Miejska
Dip czosnkowy 159

Uwielbiam czosnek i jest on obowiązkowym składnikiem mojej kuchni :) Dip czosnkowy to świetny dodatek do grilla, zapiekanek, pizzy, sałatek, przekąsek na imprezy i wielu innych dań. Jest jednym z ulubionych sosów nas wszystkich a do tego baaaardzo zdrowy ze względu na znajdujący się w nim czosnek w dużej ilości.     Składniki: śmietana 18% - (duży kubek) jogurt naturalny

Alutka-Gotuje
Dip wiosenny pikantny 330

Bardzo smaczny dodatek, miedzy innymi, do samosów. Pikantny, lekko czosnkowy smak dipu doskonale komponuje się z łagodnymi przekąskami. Składniki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2-3 rzodkiewki 3-4 marynowane kurki lub inne grzyby … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dip wiosenny łagodny 173

Łagodniejsza wersja dipu do samosów. Polecam również do ostrych i wyrazistych przekąsek. Składniki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 szkl śmietany 18 % 3/4 szkl jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy 1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 2. Doprawiamy do … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pieczona pierś kaczki 209

ciepłym naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Ja podałem kaczkę na cieście szpinakowym z pieczoną marchewką oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej.   Do przygotowania ciasta szpinakowego potrzebujemy: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki

MarcinChef