oknem nieciekawa. U mnie dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy : * pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego * ząbek czosnku * sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby wszystkie składniki(...)się połączyły. Dip meksykański : * pół szklanki pomidorów z puszki * pół szalotki * 4 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * ewentualnie ostra papryka Przygotowanie : Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić do połączenia wszystkich składników
Magiczne Życie MartyOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:) Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano czosnek graulowany Dip: ser feta mały jogurt naturalny pęczek koperku mleko (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej
Czerwona Porzeczkalodówki, więc danie jest w stylu zero waste, ale jak dobrze pokombinujecie to pewnie większość składników i u was się znajdzie w lodówce. Postanowiłam przygotować raitę, czyli rodzaj indyjskiego dipu przygotowanego z jogurtu i warzyw, do tego zrobiłam pastę z bobu, a że nie miałam sezamowej pasty tahini, dzięki której powstałby hummus z bobu to wykorzystałam gotowy sos sezamowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikzacznie bardzo gęstnieć, można dodać do niego 1-2 łyżki bulionu lub wody. Smacznego! Print Majonez .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepszy domowy Course dipy, Sosy Cuisine Polska Keyword jajka Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 230 Author Anna Ingredients 1 żółtko sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru pudru około 1 łyżki soku
SprawdzonaKuchnia.plprzy pomocy kilku aromatycznych przypraw wyczarować pyszny i zdrowy obiad. Polecam! Print Sos z soczewicy z zielonym groszkiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course dipy, Sosy Cuisine Polska Keyword soczewica Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 1 puszka soczewicy odsączona z zalewy 1 puszka
SprawdzonaKuchnia.plHummus to jedna z moich ulubionych past do smarowania oraz dip do warzywnych przekąsek. Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, a także znana jest również The post Hummus appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeorzechowy, który świetnie sprawdza się do bowli, sałatek czy do maczania świeżych warzyw. Konsystencję można uzyskać wedle uznania - polecma rzadszy do polania, a gęsty i ciągnący jako dip. Składniki -3/4 szkl. kremowego masła orzechowego -1/4 szkl. octu ryżowego -1/3 szkl. sosu sojowego -3 łyżeczki miodu -1,5 łyżeczki świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suchego
Zielona Kuchniakilka porad przy przygotowywaniu i doprawianiu majonezu. Domowym majonezem udekorujecie swoje sałatki, dania z jaj na twardo. To także pyszna baza do domowych sosów, np. ajoli, sosu tatarskiego czy dipu czosnkowego. Białka z jajek możecie wykorzystać do domowej bezy lub kilku mini bez . Majonez domowy Kilka porad przy robieniu domowego majonezu. Majonez polecam ubijać na trzy sposoby: albo ręcznie
Zasmakuj KuchniJednym z moich ulubionych sosów do mięsa, ziemniaków zapiekanych, a nawet sałat, jest dip jogurtowy, jego smak wpisze się idealnie do różnych dań. SKŁADNIKI: 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka natki pietruszki (może być mrożona) 1 łyżka koperku sól pieprz WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy
Dziś Ja gotujeRaita to klasyka kuchni indyjskiej. Rodzaj dipu na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. W mojej wersji także z odrobiną mieszanki przypraw - garam masala i tartym imbirem. Raitę najczęściej podaję jako dodatek do sosów curry, choć świetnie smakuje także z chlebkiem pita lub naan oraz pieczonym ziemniaczkami. Wzbogaca smak smażonych i grillowanych mięs. Stanowi kontrast dla ostrych posiłków. Przyprawę
cool and mintyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Salsa pomidorowa to jeden z podstawowych dipów i doskonała przystawka na imprezę lub wieczór filmowy w domu. Jak zrobić salsę pomidorową? The post Salsa pomidorowa appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyskładnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy ją uwielbiają. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to zachęcam do spróbowania
Oryginalny smakBaba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek. Składniki -1 bakłażan -3 łyżeczki soku z cytryny -2 łyżeczki tahini -1 ząbek czosnku -sól morska -oliwa z oliwek -opcjonalnie: 2 łyżki świeżych posiekanych
Zielona KuchniaTaki sos z pomidorów można dodać do makaronu, ryżu, gołąbków albo kurczaka. Genialnie smakuje z pulpetami, spaghetti, faszerowaną papryką i potrawami kuchni indyjskiej. Jest także świetną bazą do meksykańskich dipów lub zup. Jednym słowem to najlepszy sos pomidorowy. uniwersalny sos pomidorowy, najlepszy sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, spaghetti, banalnie prosty przepis, do słoików na zimę Prosty sos pomidorowy do wszystkiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata