dipy - 3102 przepisów (strona:44/207)

Tzatziki 129

Grecka klasyka, czyli tzatziki. Jest to sos (dip) na bazie jogurtu i ogórka, który robi międzynarodową karierę. Moja rodzina wprost za nim przepada. Generalnie żadne grillowanie nie może się obyć bez niego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy Tzatziki: 1 opakowanie jogurtu greckiego 400 ml (opcjonalnie bałkańskiego) 2 średnie ogórki sałatkowe 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy

PatiGotuje
Sosy i dipy na grilla! 537

Pyszne potrawy na grilla to niewątpliwie podstawa udanego ucztowania. Nie zapominajmy jednak o dodatkach, jakimi są pyszne sosy i dipy, które wzbogacą i urozmaicą smak każdej potrawy! Zamiast zwykłego ketchupu warto przygotować własny, zdrowy i pozbawiony konserwantów. Do jego przygotowania nie trzeba używać pomidorów. Zastąpić je może… cukinia! Ketchup z cukinii Dla miłośników bogatego aromatu i świeżych ziół polecam

MarcinChef
Sos tzatziki 246

Klasyczny grecki dip  na bazie jogurtu do grillowanego mięsa lub warzyw oraz innych dań kuchni greckiej. Składniki: duży jogurt grecki duży ogórek wężowy 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz - świeżo mielone oliwa Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić. Odstawić na kilka minut, a następnie odcisnąć z soku.  Dodać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę

wyzwania kuchenne
NACHOSY z sosem z ciecierzycy – również wersja wegańska i bezglutenowa 191

bezglutenowej oraz wegańskiej, ale mąką jaglaną możemy zastąpić mąką pszenną. Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Nachosy: 200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej 6 łyżek

Via Gusto
domowy majonez bez jajek 223

Mleko oraz musztardę miksujemy, dodajemy sól, pieprz. Cały czas miksując wlewamy malutkim strumieniem olej. Miksujemy, aż powstanie gęsty majonez. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sałatek, sosów, dipów

Domowy Smak Jedzenia
Dip z pomidorowy 140

Smaczny dip, który fantastycznie komponuje  się z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub mięsem. SKŁADNIKI: 20 dkg sera feta 5 łyżek jogurtu 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki , pozbyć się soku oraz gniazd nasiennych. Jogurt zmiksować z serem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojony czosnek i bazylię. Całość

Kopystką po garach
Dip rzodkiewkowy 175

trójki wspaniałych-ten dip najbardziej mi przypadł do gustu, może dlatego,że uwielbiam kapary, a może dlatego,że jest taki lekki. SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewek 2 cebulki-dymki ok.10 dkg czarnych oliwek szklanka jogurtu 2-3 fileciki anchois Łyżeczka kaparów sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Rzodkiewki,dymkę,kapary i oliwki kroimy w kosteczkę, mieszamy z jogurtem. Doprawiamy anchois, odrobiną soli i pieprzem

Kopystką po garach
Domowy hummus z jagodami goi 270

Hummus jest w Polsce coraz bardziej popularny. I słusznie, bo to zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako dip, dodatek do chleba czy może być podane z pieczonymi mięsami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny Jagody goi 1 ząbek czosnku 5 łyżek pasty tahini

MarcinChef
Selerowe frytki. 205

się, co z niego zrobić. Seler korzeniowy jest u nas dość trudny do kupienia, w przeciwieństwie do selera łodygowego, który podaję dość często na surowo jako przekaskę z jogurtowym dipem albo piekę z niego muffiny. Dlatego zaszalałam i kupiłam dwa duże selery. Mam taki ulubiony przepis

dolcevitainmykitchen
Kotlety z indyka z pieczarkami i pieczonymi batatami 174

kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto.  Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podajemy kotlety z batatami i czosnkowym dipem. Smacznego :)    1 porcja - 339 kcal: - białka - 37 g - tłuszcze - 13 g - węglowodany - 29 g - błonnik - 4,5 g    Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku

Moje Kuchenne Rewelacje
Baba ghanoush 230

Tradycyjny, arabski dip z opiekanego bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty... Artykuł Baba ghanoush pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 188

Tzatziki to dip charakterystyczny dla kuchni greckiej. Pasuje idealnie do różnych placków i klusek jako obiadowa surówka. U mnie nazywa się je "grecką mizerią", którą robię znacznie częściej niż tradycyjną polską mizerię. Może ze względu na zdecydowany smak i konsystencję. Składniki : 4 dorodne ogórki 6-8 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 222

serowym lub salsą. Jeszcze jako nieświadoma mała dziewczynka za każdym razem je kupowałam, koniecznie z sosami pół na pół, bo nie było nic lepszego od nachosa z tymi połączonymi dipami. I właśnie po spróbowaniu mojego domowego sosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć

Ekocozy | Naturalnie na co dzień