Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy(...)pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie jest bardzo efektowny a tak łatwo go zrobić
Smaki Przyprawy i KoloryDip szpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione. Składniki 1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g) 100 g świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. Czosnek siekamy(...)ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu. Doprawiamy ziołami prowalsalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy dip wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby przyprawy dobrze się przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami. O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki
My Chcemy JeśćDressinng często mylony z sosem lub dipem, różni się od sosu tym, że jest gęstszy, podawany jest na zimno, bezpośrednio na potrawy, przede wszystkim do sałatek, namiast w stosunku do dipu, który raczej podawany jest w osobnym naczyniu do krakersów, krojonych warzyw
Pause Gotowanie!głowie ulubione smaki. Ranch dressing jest tym, który najtrudniej mi odtworzyć na naszym gruncie. Jest on kategorią samą w sobie. Może być sosem do sałaty, dodatkiem do frytek, dipem obecnym na każdej imprezie. Jeśli wierzyć Wikipedii, od 1992 roku jest najpopularniejszym sosem Ameryki Północnej. Czy w związku z tym nie jest zaskakujące, że jest tak mało popularny w Europie? Jednym(...)pożądanej konsystencji, ok. 1/2 filiżanki Oryginalny, lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis (nie chciałam, żeby był za ostry) znajduje się tutaj – klik . Przygotowany w ten sposób Ranch jest świetnym dipem, jednak moim zdaniem do sałaty niespecjalnie się nadaje, ze względu na dużą ilość pływających ziół. Receptura bardziej „dressingowa”: Majonez – filiżanka Śmietana – 1/2 tej ilości Suszony koperek
Patchworkpiersi z kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki ( takie jakie chcemy ), przyprawiamy solą i pieprzem, papryką. Płatki(...)kukurydziane rozkruszamy ( można rozkruszyć w woreczku ). Kurczaka panierujemy rozkruszonymi płatkami i smażymy na głębokim oleju ( można wykorzystać frytkownicę ) przez kilka minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z dipami. SMACZNEGO
Smaki EwyBlueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj cały artykuł Post Dip z awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPrzepis na pyszne placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami. Składniki: 600-700 g marchwi 4 jajka pół szklanki bułki tartej pół szklanki mąki 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Dip: 200 g jogurtu naturalnego łyżka oliwy pęczek posiekanego koperku
e-PrzepisyKulinarnejest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu(...)wege parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby
Pora na pora i pomidoradelikatesowej 1 szklanka piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu(...)pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą
Wanilia i Kardamonakacjowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny ząbek czosnku sól do smaku łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić(...)piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Przygotuj dip. Podawaj z zimnym piwem Witbier
AZgotuj!orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie
W kuchni Katiekaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym(...)około 10-15 minut. Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
AZgotuj!Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce
Food Squareprzeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej mące” i smaż na złoty kolor na oleju. Jogurtowy dip na ostro 250 ml jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki wędzonych płatków chili Wymieszaj składniki na dip i podaj
codojedzeniaZamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem. Składniki 2 garści świeżych liści bazylii 120 g majonezu 2 łyżki startego parmezanu mąka 2 jajka 30 ml wody 80 g bułki tartej pół łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz olej słonecznikowy 200 g boczniaków Przygotowanie Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem(...)jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem
R'n'G Kitchen