dipy - 3102 przepisów (strona:28/207)

Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce 93

jajko Kubek jogurtu (400 g) Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Panierka ½ szklanki sezamu ½ szklanki mielonych orzechów migdałowych 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki Dip ajoli Mały kubek jogurtu (200 g) 4 łyżki majonezu Sok z jednej limonki 1 łyżeczka startego czosnku lub wyciśniętego Mały pęczek szczypiorku lub kolendry Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)Wymieszaj jajko z jogurtem w głębokim naczyniu a następnie zanuż w marynacie polędwiczki. Odstaw na 20 minut. Krok 2 Przygotuj dip. Przełóż do misy 400 g jogurtu, 4 łyżki majonezu, wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekany drobno szczypiorek lub kolendrę, wymieszaj solidnie całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym

Niedzielny kucharz
Domowe paprykowe nachos – najlepsza imprezowa przekąska 93

sól oraz drożdże i pakowane są po 3 sztuki. Jednakże i tak zachęcam Was, by zrobić domowe tortille z mąki żytniej lub orkiszowej . Do domowych nachos świetnie sprawdza się dip serowy z ziemniaka . Do dzieła! Składniki: – 3 tortille lub piady włoskie – 3 łyżki oliwy – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 3/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie) – 3/4 łyżeczki papryki(...)teraz obsypujemy nim nachos’y. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-12 minut – im dłużej, tym bardziej będą chrupiące. Podajemy np. z dipem serowym z ziemniaka . Smacznego! Artykuł Domowe paprykowe nachos – najlepsza imprezowa przekąska pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Toum – libański sos czosnkowy 71

Toum, czyli przepis na libański sos czosnkowy. Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szp The post Toum – libański sos czosnkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 105

będzie ci do niego potrzebne? 3 duże buraki, 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, ulubione przyprawy, bułki do burgerów, sałata, ulubiony dip, pomidor (żółty lub czerwony). Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem(...)pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia nawet dla najbardziej wytrawnego mięsożercy! „Artykuł zewnętrzny” (function(){ wvdX=document.createElement("script");wvdX.type="text/javascript"; wvdX.async=true;wvdX

Kuchcik gotuje
Jogurtowy sos czosnkowy 180

Jogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FISH AND CHIPS 128

panierka chrupiąca. Klasycznie, usmażoną w ten sposób rybkę, skrapia się octem winnym i lekko soli. Podaje z frytkami i puree z groszku. Jako dodatek sprawdzą się też ziemniaczki puree, dip paprykowy lub sos tatarski. Polecam na rodzinny obiad. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 300 g filetu z dorsza (użyłam polędwicy) sól, pieprz 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki zimnego piwa sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz ziołowy olej do głębokiego smażenia DIP PAPRYKOWY 2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki paprykowej pasty sriracha WYKONANIE Filety osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 3-4 cm paski. Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy zimne piwo i dokładnie mieszamy

cool and minty
Hummus buraczany z chrzanem 120

oczywiście wersję podstawową, ja jednak przeważnie przygotowuję sobie dwie wersje. Dzielę powstałą masę na dwie części i mieszam z ulubionymi składnikami. Taki hummus może posłużyć jako pasta na kanapkę, dip do warzyw, dip do naleśników czy placków. Dziś przestawiam przepis na hummus z buraczkiem oraz chrzanem. Ma piękny kolor, jest lekko słodki a jednocześnie ostry. Do tego ulubione dodatki

Życie ze smakiem
Kotlety jajeczne 91

kawałki jajka i cebuli. Dzisiaj przygotowałam wersję z wykorzystaniem blendera, czyli masa jajeczna była całkowicie gładka. Do tego bułka tarta, surowe jajko i sól. Podałam je z surówką i dipem z jogurtu naturalnego. Kotlety jajeczne / 8 kotlecików lub 4 kotlety Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej plus do panierowania 1 szczypta słodkiej papryki(...)Obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wylewamy olej do smażenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu z każdej strony. Podajemy jako dodatek do obiadu np. z dipem jogurtowym

Moja smaczna kuchnia
Koreański sos na zimno – dip do tofu, warzyw i naleśników 103

paprykowej pasty koreańskiej), które nie są dostępne w żadnym sklepie w Waszej okolicy. Mam już dużo takich przepisów, a dzisiaj dołączam kolejny do kolekcji. Prezentuję Wam przepis na koreański dip z łatwych składników dostępnych w każdym większym supermarkecie. Sos ten jest idealny do smażonego tofu, wegańskiego mięska czy wytrawnych naleśników. Zachęcam do wypróbowania Lista kilku prostych przepisów koreańskich, bez “wymyślnych(...)siemię lniane. Całość mieszamy doprawiamy papryką chilli do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek. Ten koreański sos podajemy do smażonego tofu , koreańskich naleśników . Smacznego! Artykuł Koreański sos na zimno – dip do tofu, warzyw i naleśników pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Pizzerniki z szynką i żurawiną 98

szybkiej przekąski karnawałowej, imprezowej. Pizzerinki z ciasta francuskiego z serem i szynką z dodatkiem żurawiny i majonezu. Niebanalne połączenie, pysznie jest! Pizzerinki podaję na ciepło lub zimno, z dodatkiem dipów, najczęściej czosnkowego, pomidorowego lub pasty ajvar z pieczonej papryki, pasuje w sam raz do wytrawnej wersji pizzerinek. Opcjonalnie można gotowe pizzerinki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Polecam(...)nagrzewam do temp. 200 st. C. Pizzerinki układam na papierze do pieczenia. Piekę przez 20-25 minut do zrumienienia na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół). Podaję z dipami

Zasmakuj Kuchni
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 246

łyżeczka kopru włoskiego w całości sól pieprz Sałatka: 250g zielonego groszku 250g pomidorów cherry 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 100g świeżego szpinaku 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta 1 łyżka sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki Wykonanie: 1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą(...)pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać. 7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw. Inspirowana naturą kompozycja przypraw, ziół i wyselekcjonowanych warzyw sprawi,że mięso będzie pyszne i soczyste. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur

Szalona Kuchnia Eweliny
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 136

mango 1 awokado skórka z 1 limonki sok z połowy limonki 1 pęczek kolendry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta sól pieprz Wykonanie: 1. Kolorowa salsa: Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Mango, awokado umyć, obrać i również pokroić w małą kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć(...)drobno posiekać. Do miski przełożyć pokrojone pomidory, mango, awokado, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić przyprawą do sałatek i dipów, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 2. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do ryb i owoców morza i odstawić na około

Szalona Kuchnia Eweliny