dipy - 3102 przepisów (strona:30/207)

Toum – libański sos czosnkowy 1086

Toum , czyli przepis na libański sos czosnkowy . Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy

Kulinarne Przeboje
MAKARONOWE NACHOSY Z DIPEM SEROWYM 133

olej do smażenia sól Składniki na panierkę: pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki czosnku w proszku szczypta kurkumy pół łyżeczki ziół prowansalskich Składniki na dip: 25g masła 25g mąki 300ml zimnego mleka pieprz sól słodka papryka w proszku szczypta gałki muszkatołowej 100g żółtego sera Czipsy makaronowe:  Makaron gotujemy przez ok 10 minut we wrzącej(...)wystygnięcia uważając, aby makaron się nie posklejał. Gdy wystygnie oprószyć mąką i smażyć na głębokim oleju, do momentu uzyskania złotego koloru. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką. Dip:  Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko

Słodki Zakątek
Grillowany antrykot na miksie sałat, dip z aloesu z nutą mięty 210

połówki sól himalajska- szczypta pieprz kolorowy młotkowany- szczypta mięta świeża- 10 gram Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni i wkładamy na 30 minut gruszkę i cebulę. Przygotowujemy dip czyli do miseczki wlewamy,  aloes w żelu, śmietanę, musztardę, miód i mieszamy dokładnie dodajemy posiekaną świeżą mięte oraz sok z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30 minut. prażymy słonecznik(...)kozi i gdy skończy się piec kroimy gruszkę i cebule w pół księżyce i kładziemy na naszym talerzu, potem mięso i posypujemy wszystko słonecznikiem.  Na koniec polewamy dipem, kładziemy grzanki i podajemy :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia oraz smacznego

pichciszto
Orzechowo-jogurtowy dip do owoców – kremowy i aksamitny 309

cukru w składzie, z jak największą ilością orzechów (min.94%) i tylko z minimalnym dodatkiem oleju roślinnego – inne dodatki są w maśle orzechowym całkowicie zbędne.   Ten jogurtowo-orzechowy dip możecie wykorzystać też z powodzeniem do innych owoców – super łączy się z bananem, świeżym ananasem, truskawkami i mandarynką. Jeśli akurat nie macie ochoty na owoce, dip będzie pasował też do wafli

Karo in the Kitchen
Dip azjatycki 133

Dip azjatycki do zupy tajskiej ale nie tylko. Znakomicie się nadaje do zanurzania w nim surowych warzyw, również można polać gotowane warzywa. Może służyć do marynowania mięsa kurczaka, wołowiny ,wieprzowiny. Mięso marynować w sosie przed pieczeniem lub grillowaniem od 30 minut -2 h. Składniki 70 ml sosu sojowego bezglutenowego 30 ml przegotowanej chłodnej wody … Czytaj dalej Dip azjatycki

gotuj ze mną
Sos jogurtowy, indyjski Raita 181

Taki sos możecie serwować z różnymi daniami indyjskimi lub pierożkami. Bardzo dobry ten sosik. Łagodzi smak pikantnych potraw. Ogórka obrać ze skórki, przeciąć na pół wzdłuż

Kuchnia Pokoleń
Shoarma wieprzowa 194

dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym dopełnieniem będzie także lekka surówka. Shoarma wieprzowa Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 2-3 goździki (opcjonalnie(...)odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na gorącej patelni, aż się zarumieni. Podajemy z lekką surówką, ryżem lub chlebkiem pita oraz z dipami. Smacznego Artykuł Shoarma wieprzowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Chlebki pita 194

bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki , dip czosnkowy , czy raita miętowa . Chlebki pita około 8 sztuk Składniki: 350 g mąki 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru około 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy

PatiGotuje
Kurczak z mango i limonką 149

Kurczak z mango i limonką to efekt przerobienia przepisu na szaszłyki z kurczaka w dipie majonezowym z mango i limonką – w zimowe popołudnie nie mam nastroju na zimny dip majonezowy, dlatego też z pomocą mojego najstarszego mężczyzny przerobiliśmy podstawowy przepis – fajna zabawa pełna niespodzianek. Składniki na: Kurczak z mango i limonką trzy pojedyncze... Więcej The post Kurczak

Magiczny Garnek
Pasta z ciecierzycy z wędzoną papryką i grana padano 160

natki z pietruszki, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, wędzoną paprykę i włoski ser grana padano. Ta pasta jest idealna nie tylko do posmarowania na pieczywo. Może być wykorzystana jako dip do warzyw lub dodatek do dań mięsnych. Pyszności, mówię Wam! Spróbujcie? Pasta z ciecierzycy z wędzoną papryką i grana padano / na 6 małych kanapeczek jak na zdjęciu Składniki(...)zdjęciu, na małych kanapkach, które przygotujemy wycinając krążki przy pomocy np. foremki do ciasteczek. Pastę np. na kanapkach podajemy posypaną wędzoną papryką i startym grana padano. To idealny dip do warzyw i mięs burgerów i innych pyszności. Przed podaniem najlepiej włożyć do lodówki, aby smaki "przegryzły się

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z truskawkami i pistacjami 203

obtaczamy w rozdrobnionych pistacjach.  Jeśli sałatkę przygotowujemy wcześniej to w takiej postaci przechowujemy je w lodówce. Z miodu, oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny pieprzu robimy dip miodowy którym polewamy mix sałat. wymieszaną sałatę z dipem przekładamy na talerz następnie na nią układamy kawałki truskawek oraz przygotowane wcześniej serowe kuleczki w pistacjach. Sałatkę podajemy od razu

Mechanik w kuchni
Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem 180

Lekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego. Składniki: (na dwie porcje) 200g roszponki 6-8 dużych rzodkiewek puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula 4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano(...)krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem

Pyry na Gaz
Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich 187

blogerka kulinarna wreszcie skończy fotografować ich obiad. Wiecie co? Tym razem sama nie mogłam się doczekać, aż skończę robić zdjęcia tej apetycznej paście, bo mam dużą słabość do wszelkich dipów i innych meze w stylu arabskim.  Muhammara do dip, który wywodzi się z Aleppo w Syrii, ale obecnie popularny jest również w innych krajach Lewantu oraz w Turcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 171

zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku, można powiedzieć nawet, że wręcz nieco mdły. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco , który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek , blogerki z Jadłonomii , od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco(...)bloga NaturallyElla . Połączenie wyszło doskonale. Marta Dymek proponuje podać kalafiora upieczonego z dipami. Z kolei NaturallyElla serwuje kalafiora mocno podsmażonego na suchej patelni z sosem romesco. Ta koncepcja podobała nam się, jednak ze względu na to że Agnieszka karmi teraz Miłosza, zdecydowaliśmy się poddać warzywo solidniejszej obróbce cieplnej, żeby było łatwiej przyswajalne. Przepis na pieczonego kalafiora z sosem romesco. Składniki

Niedzielny kucharz
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 258

Oczywiście do zrobienia hummusu w wersji klasycznej lub w jednej z moich wariacji: hummus szpinakowy i buraczany , hummus z bobu . Do pasty z pieczonych bakłażanów baba ghanoush Do zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej

Chilli Czosnek i Oliwa