dipy - 3102 przepisów (strona:35/207)

pieczone udka kurczaka w meksykańskiej nucie... 160

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, Party Dip Meksykański Prymat 2 opakowania, pomidory 3 sztuki, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, każde udko podzielić na 2 porcje, obsypać przyprawą dip-meksykański i natrzeć z każdej strony i do lodówki schować na 2 godziny

W Mojej Kuchni Lubię
Kubańskie cygara z wieprzowiny 490

height: 1em; max-height: 1em;" /> . Wykonanie tej potrawy jest dość szybkie i nie wymagające specjalnych zdolności . Polecam , nawet jako przekąskę na imprezę , łatwo je chwycić palcami , a zanurzone w dipie serowym lub czosnkowym , na pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem Smacznego !   Post Kubańskie cygara z wieprzowiny pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bazlama- turecki chleb z patelni 219

Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni , w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem).     Składniki: (na 4 sztuki)   320 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży(...)smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a'la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni

Nastoletnie Wypiekanie
Frytki z batatów z piekarnika 104

słupki,skropić oliwą i posypać solą i tymiankiem. Rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku przez 25-30 minut w temp. 180*C.  Podawać na ciepło z dowolnym dipem. Ja do frytek przygotowałam dip czosnkowy na bazie jogurtu greckiego

Kolorowa kuchnia Elki
ZIEMNIAKI PIECZONE Z DIPEM CZOSNKOWO-SEROWYM 105

Przygotowanie: Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. W naczyniu żaroodpornym układam ziemniaki, posypuję wiórkami masła. Przygotowuję dip: ser topiony, śmietanę, masło dokładnie łączę z posiekanym czosnkiem i przyprawami (najlepiej blenderem). Dodaję ser żółty, mieszam. Ziemniaki układam na talerzu, wykładam dip, posypuję posiekanym szczypiorkiem

JejKuchnia
Placki ziemniaczane z fenkułem 191

się zaskakujące, ale zapewniam smakują wybornie. Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki..Do placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania! Składniki: 400 g ziemniaków 1 duży fenkuł 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia 150 g jogurtu greckiego op. rzeżuchy 1 łyżeczka cynamonu(...)małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Na patelnię do smażenia dodać gwiazdki anyżku jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem placki podawać z dipem chrzanowym i rzeżuchą. W super wykwintnej wersji możesz do placków dodać kawałki wędzonego łososia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WASA I PYSZNE PRODUKTY DLA KAŻDEGO 144

paczce znalazło się dużo nowości min. Pieczywo chrupkie WASA wieloziarniste na zakwasie. Pieczywo to można jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną.  Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy Z Solą Morską.  A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo(...)sałatką owocową.  WASA DELICATE THE CRACKERS SEA SALT -EKSTRA CIENKIE KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ  idealne jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują same, z ulubioną sałatką, dipem , serami czy sosem.  Dziś proponuję Sos Czosnkowy z Tymiankiem : Składniki: 1 ząbek czosnku  2 łyżki czosnku granulowanego  3 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki majonezu  sól

Gotowanie Patki
Dip z awokado do kalarepki 138

Zielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt(...)wydrążyć miąższ łyżeczką. • Zmiksować awodado zjogutrem, bazylią i szczyptą soli. • Kalarepkę i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki. • Podawać warzywa z zielonym dipem

To co kocham
Tzatziki 196

Opis: Tzatziki to grecki dip, najczęściej podawany do dań z grilla, dań pieczonych oraz smażonych. W Grecji Tzatziki podawane są jako przystawka z chlebkami pita. Głównymi składnikami dipu są: jogurt grecki, drobno poszatkowany ogórek oraz czosnek. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 200 g ogórków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżeczka posiekanych liści mięty oraz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 161

głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. Ze względu na swój specyficzny smak kala namak nie każdemu będzie odpowiadać. sól z Maras(...)niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea   Salt także w postaci  wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt .  Fleur

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 289

ciepłej wody 7 g suchych drożdży lub 30 g świeżych 2 łyżki oliwy 1łyżeczka soli 1 łyżka cukru DODATKOWO : 20 małych, cienkich kiełbasek dobrej jakości np. frankfurterek DIP MUSZTARDOWY : 2 łyżki musztardy miodowej mieszamy z 1 łyżką majonezu WYKONANIE Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy (drożdże świeże powinny zrobi(...)żółtkiem z odrobiną mleka. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180℃ bez termoobiegu. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, na złoty kolor. Wykładamy na talerz, podajemy z dipem musztardowym

cool and minty
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 124

słodkie propozycje. Biorę udział w akcji blogerskiej „Czas na małe co nieco” i tematem przewodnim są desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo(...)poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem Składniki: 3 duże twarde jabłka 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru około 1,5 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: olej do smażenia 1. Jabłka obrać i pokroić na podłużne kawałki. Każdy kawałek obtoczyć w mące kukurydzianej. 2. Olej

Mała Cukierenka
Ciabatta 119

Ostatnio na spacerze z panem mężem odkryłam niesamowity sklep. Mają przepyszne mieszanki przypraw do dipów czy sosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było(...)zachęcam do odwiedzenia strony Paula. Co ja będę tu mówić, każdy wie, jak dobra ciabatta smakuje. W sumie grzechem jest zbyt duża liczba dodatków, bo dobre pieczywo z dipem czy maczane w dobrej jakości oliwie, obroni się samo. Powiem tylko tyle, że było mało Ciasto, zgodnie z tym co pisze Paul, wychodzi baaaardzo klejące. Jednak nie dajcie się zwieść

Mieszam w Garnku
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 184

sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne

Z miłości do słodkości