dipy - 3102 przepisów (strona:42/207)

Placki z cukinii a'la komisarz Nemhauser 119

Paryżu. Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 2 szalotki 2 ząbki czosnku 50-100g mąki pszennej łyżka przyprawy garam masala szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia dip śmietana czosnek zioła prowansalskie (zamieniłabym na ogórek zielony, gdybym miała pod ręką - wyszłoby tzatziki) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek i szalotki posiekać. Wymieszać wszystko razem(...)jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć małe placki na rozgrzanej na patelni oliwie. Dip: Jeśli jest ogórek to go zetrzeć i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nie ma - tylko wymieszać ;) Przepis dodaję do akcji

W kuchni wieczorem
Kebab ze szparagami 134

Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru. Przygotowujemy dip jogurtowy: Do szklanki przelewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz, pół łyżeczki musztardy i mieszamy. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, ogórek obieramy i kroimy na plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy(...)grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy. Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy. Smacznego

Słodkie Przyjemności
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 187

marchewka 2-3 - pietruszka 1 - seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta 1-2 - wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków - kwaśna śmietana 1 kubek - dip czosnkowy domowy - słoiczek domowego barszczu kiszonego - przyprawy/zioła: do smaku * domowa warzywna * " Ziołowo mi " (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek) * pieprz czarny(...)pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek.  Zupa krem

Wypisz Wymaluj
Hummus 135

Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy(...)pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie jest bardzo efektowny a tak łatwo go zrobić

Kulinarna rozmowa
Krakersy 144

Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysły na imprezę i przyjęcie 175

fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla z piekarnika Pity z halloumi Turecka pasta z bakłażana Gallette z pomidorami

Chilli Czosnek i Oliwa
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 152

zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut. /Dip: Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną. Ciasto francuskie bezglutenowe: FRANCA i to "rasowa(...)polubimy. Ten (mimo, że jeden z droższych) to zdecydowanie jest najlepszy z mrożonych. Nie jest to post sponsorowany przez Hortex, tak dla jasności :) Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym. Nuta kremowego dodatku (ale nie bazującego na chińskim czosnku) doda daniu charakteru i zapewni nam - konsumentom, ucztę dla podniebienia i dla oka.  Wszystkie składniki użyte z tym daniu to zdecydowanie

Wypisz Wymaluj
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 253

farszem i posyp stratym serem żółtym. Wierzch możesz posypać jeszcze dodatkowo platkami chilli i słodką papryką.  Zapiecz cukinie przez około 25 - 30 minut. Możesz je podawać z ulubionym dipem, najlepiej sprawdzi się tu dip czosnkowy lub koperkowy na bazie jogutru naturalnego. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Nachosy 242

woda – ok. 100 ml – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kurkuma – 1 łyżeczka – sól , pieprz , papryka – do smaku – przyprawa do Tacos – do smaku – dip serowy – 200 g – olej do smażenia – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy(...)kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Możemy jeszcze dodatkowo posypać przyprawą do tacos. Podajemy z dipem serowym

Ostra na Słodko
Serniczki ! 169

Śniadanko zrobione dla mojej kochanej siostrzyczki :* ~ Wytrawne serniczki z patelni z dipem a'la barbecue ~ Składniki: 250g twarogu 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej koperek przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma dip: kilka łyżek ketchupu łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki troszeczkę pieprzu cayenne łyżeczka oregano Wszystkie składniki ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Zwilżonymi rękami formujemy małe placuszki, wykładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 140

Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, 5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg), 6. posypujemy zmielonymi orzechami. 7. dopiekamy jeszcze 5 minut. Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi! /jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/ Jeśli masz ochotę

Wypisz Wymaluj
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 193

termoobiegiem". Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala. Upieczona pięknie odchodzi od blachy. Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :) :)))) No, to się podzieliłyśmy

Wypisz Wymaluj
PLACUSZKI CUKINIOWE 106

smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi. My dziś(...)efekt uzyskasz. Najlepiej spróbować najpierw rzadszej wersji, a w razie czego mąki można przecież dosypać po próbnych placuszkach. Zdecydowanie naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie.  Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz

Wypisz Wymaluj
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 119

pomysł IDEALNY! Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę. Oczywiście najlepiej smakowała z domowym dipem czosnkowym, który stał się naszym kulinarnym oczkiem w głowie. To element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy.  No, to miło nam było

Wypisz Wymaluj
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 164

obiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje. Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy dwa opakowania), ale i bazą do wykonania dodatku. Mowa o czosnkowym dipie z którym podawałyśmy nasze danie. Receptura jak zwykle ta sama! Domowy dip - mieszanka dużej ilości czosnku (z własnego ogródka), odrobiny majonezu domowego i... wyżej wspomnianego serka. Do tego domowa vegeta

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania