dipy - 3102 przepisów (strona:38/207)

Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 110

Obiecałam Lulu, że podamy niebawem kilka przepisów, w których jednym z głównych składników będzie natka z pietruszki. Ten dip / pasta jest dość popularnym dodatkiem w krajach Bliskiego Wschodu, choć najprawdopodobniej wywodzi się z Argentyny i Urugwaju, gdzie jest znany pod nazwą chimichurri i podawany głównie do grillowanych mięs. Chimichurri można też wykorzystać jako marynatę do mięs. Składniki 2 pęczki natki(...)określenie dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić uwagę na konsystencję. Jeśli chcemy uzyskać gęstą pastę, to należy dodać więcej natki, jeśli natomiast mamy zamiar uzyskać dip do mięsa lub nachos wystarczy dodać odrobię wody lub oliwy Przygotowanie Wszystkie składnik (z wyjątkiem oliwy) razem zmiksować i ewentualnie doprawić oliwą. Chimichurri - przed dodaniem oliwy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pischinger - piszinger, czyli przekładane wafle z kremem kakaowym tofu i dżemem z czarnej porzeczki 157

sercu mogę polecić Wam wszystkim. Przyznam się, że potrzebowałam takiego wieczoru. Po ciężkich dwóch tygodniach, wieczór z moją miłością był strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo sprawdziłam, czy faktycznie wzięcie dipu serowego z ziemniaka do kina to dobry pomysł. I stwierdzam, że to jeden z najlepszych pomysłów na świecie! Przygotowałam go przed wyjściem do kina, umieściłam w słoiczku i wzięłam ze sobą(...)Zajadanie zdrowego, domowego dipu bez wyrzutów sumienia było czystą przyjemnością! Za dziecka uwielbiałam, kiedy moja mama robiła piszingery. Wiadomo, wtedy używała ugotowanego mleka skondensowanego, gotowych kajmaków lub innych tego typu rzeczy. Wracając myślami tych kilkanaście lat wstecz, pomyślałam, że z przyjemnością zjadłabym przekładane wafle, lecz z kremem kakaowym tofu. Świetnie sprawdzają się na imprezach jako przekąska, gdyż spokojnie mieszczą się

Be Fit Be Strong
HUMMUS 112

processor dried tomatoes also you will get my favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza(...)się go wykorzystywać również do mięs, jak w przypadku polędwiczki z poprzedniego wpisu, który znajdziesz TUTAJ . Smacznego! Hummus is best as a dip for vegetables or, simply, with bread. I use it often for sandwiches, instead of butter. It is a lot more tasty and lighter than butter, and the sandwich gains another, deep taste! Sometimes

Martyna Cooks
Ser - dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 317

chwilkę trzeba odczekać). Planuję pizzę z jego użyciem oraz wiele innych pyszności, którymi na pewno się z Wami podzielę! Trzeba również przyznać, że jest zdrową wersją znanych nam sklepowych dipów serowych, smakiem niczym się od nich nie różni, ba - jest nawet lepszy, a ponadto jest mniej kaloryczny (w 100g sklepowego dipu serowego mamy ok. 360 kcal, w tym JEDYNIE

Be Fit Be Strong
Poczta! 91

szkoły pod drzwiami czekała paczka! Od Prymat. Jestem mega mile zaskoczona! Takiej paki się nie spodziewałam! Paczucha wypełniona po brzegi! 2 młynki, 11 paczek przypraw, 7 paczek sosów i dipów : D do tego mini książka kucharska! już nie mogę się doczekać aby spróbować Party dipu meksykańskiego i sosu węgierskiego

Pychotkaaa
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 137

obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki przez 15 minut, co jakiś czas je przewracając.  W międzyczasie przygotuj dip: do małej miseczki przeciśnij ząbki czosnku, a następnie dodaj pozostałe składniki: ocet, syrop, wodę oraz paprykę. Na koniec w czerwony sos delikatnie wmieszaj masło orzechowe.  Wróć do ziemniaków(...)Smaż jeszcze 5 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze raz zamieszaj, przełóż do miski i serwuj z przygotowanym dipem.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
HUMMUS 122

processor dried tomatoes also you will get my favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza(...)się go wykorzystywać również do mięs, jak w przypadku polędwiczki z poprzedniego wpisu, który znajdziesz TUTAJ . Smacznego! Hummus is best as a dip for vegetables or, simply, with bread. I use it often for sandwiches, instead of butter. It is a lot more tasty and lighter than butter, and the sandwich gains another, deep taste! Sometimes

Martyna Cooks
7 przepisów z nasionami chia 101

mnie podstawa. Posmakowały mi także w wersji, jako dodatek do słodko - słonych sałatek, wyglądają podobnie jak ziarenka maku, a ja nie wyobrażam sobie dzisiaj gotowania bez chia.  Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owsiank a z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu(...)Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 148

Pyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z  talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno  na ciepło i na zimno. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę. Bardzo fajnie sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków, frytek lub makaronu. Smacznego! Składniki (15 placuszków): 2 cukinie 1 ziemniak 1 marchewka(...)czubatych łyżek słonecznika 2 jajka 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej mała cebula sól do smaku oliwa z oliwek do smażenia Dip jogurtowo-paprykowy: 3/4 szklanki jogurtu greckiego ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone - nakładać łyżką na rozgrzaną

Pora na pora i pomidora
Dip szczypiorkowo-czosnkowy 100

Dip szczypiorkowo-czosnkowy jest idealny do pizzy i kanapek. Sos na bazie majonezu, śmietany, szczypiorku i czosnku. Ładnie się prezentuje, a ponadto jest wyrazisty, lekko ostry i na prawdę warto go spróbować. Jeżeli znudziły się Wam tradycyjny sos czosnkowy to poniższy dip idealnie go zastąpi.  Składniki: 1/2 pęczka szczypiorku  1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany

Ugotować
Sałatka na każdą okazję 265

szybka w przygotowaniu. Składniki 100 g makaronu (u nas casarecce) kurkuma 100 g żółtego sera 100 g kiełbasy z piersi kurczaka 150 g kukurydzy konserwowej 1 ogórek szklarniowy Dip: 170 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy(...)dokładnie ze sobą łączymy i doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Makaron przekładamy do miski, dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórek, ser żółty, kiełbasę. Składniki zalewamy dipem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 20-30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami 175

zimowe wieczory. Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali chipsów ogórkowych w kilku wariantach smakowych. W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego Składniki 3 kg twardych ogórków gruntowych lub wężowych Dodatki 2-3 pęczki koperku i sól do smaku lub jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych wariant pierwszy(...)będą miały grubość kartki papieru. Posypać obficie koperkiem lub wybraną mieszanką przypraw. Suszyć około 8 godzin na najwyższym poziomie grzania (do czasu aż będą chrupiące) Zmielone można dodawać do dipów (jutro przepis) i masła ziołowego.  Uwaga - jeśli nasiona są bardzo twarde można ogórki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w półplasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hummus 127

Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy(...)pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie jest bardzo efektowny a tak łatwo go zrobić

Smaki Przyprawy i Kolory
Dip szpinakowy 209

Dip szpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione. Składniki 1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g) 100 g świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. Czosnek siekamy(...)ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu. Doprawiamy ziołami prowalsalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy dip wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby przyprawy dobrze się przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami. O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na  kulki

My Chcemy Jeść
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 119

Dressinng często mylony z sosem lub dipem, różni się od sosu tym, że jest gęstszy, podawany jest na zimno, bezpośrednio na potrawy, przede wszystkim do sałatek, namiast w stosunku do dipu, który raczej podawany jest w osobnym naczyniu do krakersów, krojonych warzyw

Pause Gotowanie!