dipy - 3102 przepisów (strona:45/207)

Baba ganoush - pasta z pieczonego bakłażana 119

Baba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek. Składniki -1 bakłażan -3 łyżeczki soku z cytryny -2 łyżeczki tahini -1 ząbek czosnku -sól morska -oliwa z oliwek -opcjonalnie: 2 łyżki świeżych posiekanych

Zielona Kuchnia
Prosty sos pomidorowy do wszystkiego 106

Taki sos z pomidorów można dodać do makaronu, ryżu, gołąbków albo kurczaka. Genialnie smakuje z pulpetami, spaghetti, faszerowaną papryką i potrawami kuchni indyjskiej. Jest także świetną bazą do meksykańskich dipów lub zup. Jednym słowem to najlepszy sos pomidorowy. uniwersalny sos pomidorowy, najlepszy sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, spaghetti, banalnie prosty przepis, do słoików na zimę Prosty sos pomidorowy do wszystkiego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos mango z curry 89

zawsze jakiś owoc zalega w lodówce. Przygotowałam więc egzotyczny sos z mango i curry. Sos curry z mango dobrze komponuje się z wieloma daniami mięsnymi, oraz jako dip do chleba czy chipsów Jeśli dla Was mango jest nieosiągalne, zastąp je brzoskwinią lub nektarynką. Orientalnego smaku nada też dodatek kminu rzymskiego. Idąc na łatwiznę podobny sos możecie też zrobić miksując ketchup

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjna baba ghanoush – dip z bakłażana 96

wschodu. Uwielbiam kumin, a za tahinę i hummus dałabym się pokroić. Z mięsa najbardziej lubię jagnięcinę, ale w sumie to mogłoby go Read More Artykuł Tradycyjna baba ghanoush – dip z bakłażana pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
DIP CZOSNKOWO KOPERKOWY 81

DIP czosnkowo koperkowy. SKŁADNIKI: 👌3 łyżki majonezu 👌2 łyżki gęstej śmietany 👌1 łyżka posiekanego koperku 👌pieprz wg.uznania 👌sól wg.uznania 👌3 ząbki czosnku WYKONANIE

Rita creative
Humus z grillowaną papryką 76

Humus, czyli dip z ciecierzycy i pasty tahini można przyrządzać na różne sposoby: klasyczny , z aquafabą zamiast z olejem albo z dodatkiem dyni . Ale warto spróbować humusu z grillowaną papryką, która dodaje ciekawego twista. Polecam Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 papryki grillowane ze słoika 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Lamarida.pl
Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią 78

musi być tylko grillowane albo smażone (choć w takiej formie jest wspaniałe), bo świetnie nadaje się jako jeden ze składników mieszanych pyszności. Do tego dużo świeżych ziół i dip jogurtowy z pikantną srirachą. Kęs delikatnego kotlecika z chrupiącą otoczką z kleksem jogurtowego sosu i sałaty polanej dobrą oliwą to absolutna wspaniałość z lekko greckim tłem. Może to właśnie dlatego podczas

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z fasoli i pieczonej papryki oraz "Zaklinacz czasu" 121

chłodnymi porankami, więc rodzaj spożywanej żywności musi dostarczać więcej energii, a stosowane przyprawy rozgrzewać organizm. Stąd moja propozycja pasty, którą możemy zastosować jako dodatek do kanapek lub jako dip do świeżych jesiennych warzyw. Składniki : puszka białej fasoli 2 papryki chili (u mnie jalapeno) ogromniasta łyżka pasty sezamowej (tahiny) łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól 2 łyżki oleju rzepakowego olej

Weekendy w domu i ogrodzie
Pesto z bazylii 87

Dziś zapraszam na domowe pesto ze świeżej bazylii, orzechów pini i twardego sera. Pesto poleca się na kanapki, do wszelakich makaronów, jako dip do przekąsek z ciasta francuskiego, grissini czy grzanek. Proste, smaczne, domowe, najlepsze, z serii: wiesz co jesz Róbcie i zajadajcie, pesto zielone rządzi! SKŁADNIKI: 1 duża doniczka bazylii 30 g orzeszków piniowych 20 g tartego parmezanu

Zasmakuj Kuchni
Ryba w sosie czosnkowym 224

Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką 167

Pasta do chleba z ciecierzycy i pieczonej papryki z dodatkiem czosnku, kminu rzymskiego, natki pietruszki i chilli. Pycha Świetna na kanapki lub jako dip. I w dodatku zdrowa! Dzięki papryce pasta jest wyrazista w smaku i nabiera ładnego koloru. Oczywiście ilość chilli zależy od waszych upodobań, jeśli chcecie dodajcie jej więcej lub mniej. Tak czy siak zróbcie ją koniecznie Składniki

Oryginalny smak
PASTA Z CZARNYCH OLIWEK 148

Pyszna pasta z czarnych oliwek z dodatkiem pestek słonecznika i suszonych pomidorów, sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba lub dip do nachos. Pierwszy raz takiej pasty próbowałam w jednej z krakowskich restauracji, gdzie podana była z chlebkiem jako czekadełko. Jej smak mnie od razu zachwycił i dlatego postanowiłam zrobić taką w domu. Spróbujcie sami Czytaj więcej → Artykuł PASTA

greengoodies
Dip z hummusu i harissy. 172

Pikantny dip z hummusu  z dodatkiem kolendry i natki pietruszki będzie się dobrze komponował z chlebkami pita, wrapami czy nachosami. Zamiast harissy w formie sproszkowanej można użyć pasty. Zarówno tę jak i sam hummus dostaniecie w sklepach z ofertą kuchni z różnych stron świata. Czyli w prawie każdym większym markecie. A może nawet w dobrze zaopatrzonym sklepiku osiedlowym. Nasze

zadanie-gotowanie
Hummus 130

ciecierzycy z dodatkiem tahini , odrobiny oliwy, soku z cytryny, kminu rzymskiego i czosnku. Hummus jest zdrowy, prosty do przygotowania, pyszny i idealny na kanapki. Można użyć go również jako dip. Myślę, że w niejednym domu zrobił furorę Z ciecierzycy przygotujemy mnóstwo pysznych potraw np. placuszki lub marokańską zupę Harirę . Zróbcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy (425 ml) 2 pełne łyżki

Oryginalny smak
Tzatziki po polsku 110

Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic innego jak połączenie zielonego ogórka z naszym polskim, najlepiej domowym, ogórkiem kiszonym . Powiem Wam szczerze, że w tym momencie jest to dla mnie numer jeden jeśli chodzi o dodatki na grilla ;D Połączenie

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania