Powracam po małej przerwie z pyszną i delikatną pastą kanapkową. Szybka w przygotowaniu może także posłużyć jako dip do warzyw. Składniki -6 jajek -puszka tuńczyka (ok. 150-170 g) -5 łyżki keczupu -2 łyżki suszonej prażonej cebulki -3 łyżki majonezu -sól, pieprz -opcjonalnie: kilka kropli sosu tabasco lub piri piri Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Tuńczyka odsączyć
Zielona Kuchniasłodki w smaku, kremowy, traci ostrość, nie szczypie w język. Można go rozsmarować na kromce chleba i zjeść – świetnie się to sprawdza przy infekcjach. Można dodawać do do dipów, past i smarowideł, można przyprawiać nim sałatki, dressingi, sosy, warzywa gotowane. Warto go przygotować! PRZEPIS CZOSNEK PIECZONY Składniki: główki czosnku oliwa z oliwek lub olej sól pieprz Czosnek pieczony
Dorota SmakujeŚwietna propozycja na bezmięsny obiad. Rewelacyjne w smaku kotlety z białej fasoli i kiszonej kapusty. Dodatek kiszonej kapusty sprawia że kotleciki nabierają fajnego wyrazistego smaku. Świetnie smakują z pikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki 200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej
Andzia Pichciupieczeniu nabierają wspaniałego smaku. Pokrojone w słupki, upieczone warzywa korzeniowe to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Możemy podać je jako "zdrowe frytki", czy też przekąskę z dodatkiem dipu lub hummusu. Aby przygotować sałatkę wystarczy połączyć warzywa z rukolą, ugotowaną zieloną soczewicą oraz jajkiem z koszulce. Dzięki tym ostatnim dodatkom, sałatka dostarcza mnóstwo białka, jest pożywna i sycąca. Pomysł
Chilli Czosnek i OliwaPaluchy sezamowe to super pomysł na przekąskę imprezową (lub przekąskę do serialu na Netflixie) 🎉 można je podać solo lub z dipem np. serowym, salsą lub guacamole. Składniki : 200 g mąki 10 g drożdży 20 g masła 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko + sezam Przygotowanie : Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki
CzarnawisienkaSerowe kotlety, to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów panierowanych i smażonych. Bardzo smaczne, mogą być serwowane na ciepło jak i na zimno np z dodatkiem sosów, dipów. Ja u siebie podałam jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ukochaną przez wszystkich surówką z kapusty pekińskiej. Kilka zostało i zostały zjedzone jako przystawka na kolację. I jako przystawkę na różne
gotuj ze mnąrazu wręcz zakochałam się w nich! Nie dość, że są bardzo zdrowe to mają fantastyczny smak. Lekko orzechowe, z delikatnym posmakiem sera są wspaniałym dodatkiem praktycznie do wszystkiego. Do dipów i sosów sprawdzają się bezkonkurencyjnie! Przepis na opiekane roladki z tortilli z warzywami i serem Składniki: sałata lodowa pomidory - ja użyłam pomidorków koktajlowych marchew czerwona cebula żółty ser - użyłam salami
Codzienna kuchnia niecodziennarzecz zakupu tego zdrowego, pysznego pokarmu. U nas w domu orzechy piniowe i ów majonez występują z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Majonez wykorzystuję jako dodatek do sałatek, dip do warzyw lub sos do makaronów i kasz. Polecam! Składniki na 400 ml majonezu : 1 szklanka orzechów pini, 3/4 szklanki wody, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 2 łyżki soku
Jeść, by żyć w zdrowiuprzygotowania. Ma bardzo ciekawy słodko – słony smak, lekko pikantny, kto by sie spodziewał że powidła śliwkowe tak dobrze zagrają z sosem sojowym. Sos ten można podać jako dip do maczania sajgonek , krewetek smażonych , chipsów krewetkowych, kalmarów smażonych , kurczaka satay – świetnie się też sprawdzi do kanapek np z wieprzowiną. Polecam! PRZEPIS SOS HOISIN DO SAJGONEK Składniki na sos hoisin
Dorota Smakujeuważasz za słuszne. Zmieszaj wszystkie składniki razem i polewaj placki :) Gęstość sosu - w zależności czy ma służyć jako sos sałatkowy, do pizzy lub jako np. dip - reguluj proporcjami jogurtu i majonezu. SMAŻYĆ - jak to łatwo powiedzieć W smażeniu najważniejszy jest tłuszcz. Podczas ogrzewania tłuszcz szybko się utlenia i "dymi" - z resztą... wszyscy wiedzą jak śmierdzi
Gary Bez dnaWierzch nacinamy i jajkiem smarujemy, a następnie wzorek za pomocą łyżeczek czarujemy. W piekarniku pieczemy i już po chwili jemy. Znakomita przekąska do zjadania, na imprezę z ulubionym dipem do podania, można do barszczu czerwonego zaproponować lub jako samodzielne danie serwować. Składniki: ok. 14 szt. polędwiczek z kurczaka, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (ok. 2 x 300g
Moniki Smakołykilubię. Te ziemniaczane kulki, też okazały się świetną zakąską. Najlepsze jeszcze gorące, zaraz po usmażeniu, ale i zimne są smaczne. Takie mini krokiety ziemniaczane możemy podać z ulubionym dipem ( u mnie był to jogurt z harissą ) i zieloną sałatą. Krokiety mogą być też ciekawym dodatkiem do mięsa. Polecam! Smażone kulki ziemniaczane - przepis składniki krokiety: ok 200 g ugotowanych
Stare Garydelikatnie się różni, dodałam cukier do drożdży, użyłam mniej mąki i odrobinę więcej oleju. Będę robić częściej, bo bardzo nam smakowały. Takie paluchy, to bardzo fajny dodatek do sałatek, dipów, lub różnego rodzaju przekąsek. Ja zrobiłam z sezamem i makiem, ale można posypać solą, ziołami, lub czym tylko chcecie. Składniki: 300 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g. drożdży
Agusiowe smakołyki