możecie zrobić go też z innego sera z przerostami pleśni – na przykład polskiego lazura. Ważne, żeby nie miał twardej skórki. Ten sos idealnie sprawdzi się też jako dip. Przepis na sos z sera pleśniowego Składniki: 100 gramów gorgonzoli, cebula, łyżka mąki, 300 ml mleka, sól, pieprz, masło. Zrób tak: posiekaną cebulę zeszklij na odrobinie masła, wsyp mąkę i dokładnie
Kulinarna Polskazrumienienia. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym. 7. Kotleciki drobiowe podawaj na ciepło lub na zimno. Dobrze smakują w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki, ale także podane z dipem - np. czosnkowym, z sosem tzatziki , z ketchupem. Możesz zapakować je do lunchboxa i zabrać następnego dnia do pracy. Możesz je odgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno (wypróbowane, gdy pilnowałam
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię przygotowywać na obiad kaczkę. Wystarczy nieco zmodyfikować składniki i uzyskuje się zupełnie nowe, smaczne danie. Tym razem poza tradycyjnymi jabłkami, moje udka z kaczki były wysmarowane dipem na bazie musztardy francuskiej i sarepskiej z dodatkiem ziaren kolendry i przypraw takich jak kardamon i imbir. Kaczka wyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem
Passions hobbies lifeDelikatne, puszyste placki na maślance z tartym cheddarem. Można jeść na ciepło lub zimno, z dipami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Z przepisu wychodzi ok. 20 placków. Maślankowe placki z cheddarem SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki tartego drobno cheddaru łyżeczka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Szklanka ma pojemność
Zasmakuj Kuchnichleba? Macie swoje ulubione? Pasty jajeczne i pasty rybne darzę sentymentem, ponieważ pojawiały się często w moim domu rodzinnym. Jestem tez wielką fanką past do pieczywa warzywnych, hummusów, dipów. Takie pasty wykorzystuję nie tylko do kanapek, ale faszeruję nimi naleśniki i tortille. Po więcej przepisów zajrzyjcie do działu Przepisy na pasty do chleba Smacznego! PRZEPIS NA PASTĘ Z JAJEK
Dorota Smakujeodstawiamy do ostygnięcia. Każdy ząbek wyciskamy z łupinki. Dodajemy do serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Pastę z pieczonym czosnkiem podajemy z pieczywem, jako dip do warzyw lub sos do dań mięsnych i warzywnych. *Czosnek można upiec przy okazji z inną potrawą, np. z kurczakiem lub warzywami. Warto wiedzieć, że czosnek to samo zdrowie. Uważany
My Chcemy JeśćHummus to pyszna pasta, dip przygotowywana na bazie ugotowanej ciecierzycy (zobacz wpis Jak ugotować ciecierzycę ). Bardzo lubię hummus i lubię wzbogacać go o nowe składniki eksperymentując z jego smakiem. Na blogu znajdziecie przepisy na Hummus z bobu , hummus curry , hummus z pieczonym batatem , hummus ze szpinakiem , hummus ziołowy , hummus z burakiem , hummus z dyni . Zapraszam Was dziś do wypróbowania przepisu
Dorota Smakujekotleciki obtocz w bułce tartej, smaż z obu stron na rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Rada: Do kotlecików fajnie pasują wszelkiego rodzaju kasze. Super smakują też jogurtem naturalnym jako dipem. Artykuł Pyszne kotleciki z jajek i brokuła. Bez mięsa [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaCurry pomidorowo-paprykowy, z cebulą i kokosem. Używałam sosów klasycznie do dań z kurczakiem czy warzywami, ale też doceniłam je jako fantastyczny dodatek do zup kremów czy samodzielnie jako dip do warzyw czy przykładowo pakory z kalafiora (idealnie smakuje z mild curry). Marka Patak’s to także pasty przyprawowe dostępne w słoikach oraz w małych funkcjonalnych opakowaniach zwanych Paste
nietylkopasta.plZapraszam po przepis na domową pastę tahini. Pasta tahini jest jednym ze składników humusu jak również świetnie nadaje się do zrobienia domowej chałwy czy też różnych sosów i dipów. Oczywiście najlepsze tahini wychodzi z samych ziaren sezamu ale niestety mój blender nie ma takiej dużej mocy. Dodałam więc do mojego tahini olej sezamowy. Polecam Składniki: 100 g ziaren sezamu
słodkie i nie tylko historie kulinarnePaluszki chlebowe grissini wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych pomidorów w płatkach. Chrupiące paluchy to idealny dodatek do zup, humusu, dipów, a także świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska na imprezy, np. do piwa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sklepach paluszki grissini trochę kosztują, a wykonanie ich w domu jest naprawdę bardzo proste i tanie
Kuchnia MagdaLenykminek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło 8 bułeczek. W każdej z nich zrobiłam małą dziurkę. Pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Podajemy ciepłe z dipami, do wędlin i serów. Smacznego
Zasmakuj KuchniPaluszki chlebowe grissini wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych pomidorów w płatkach. Chrupiące paluchy to idealny dodatek do zup, humusu, dipów, a także świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska na imprezy, np. do piwa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sklepach paluszki grissini trochę kosztują, a wykonanie ich w domu jest naprawdę bardzo proste i tanie
Kuchnia MagdaLenyżółciutkie – zbyt długie gotowanie jaj sprawia, że żółtka tracą kolor a nawet brzydko ciemnieją. Pasta jajeczna z koperkiem jest super do kanapek, ale również do wrapów, naleśników czy jako dip do warzyw czy chrupek. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z KOPERKIEM Składniki na pastę jajeczną z koperkiem: 5 jaj – zobacz jak sprawdzić czy jajko jest świeże majonez sól himalajska pieprz czarny
Dorota Smakujeprzeciwzapalne opóźnia procesy starzenia pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci korzystnie wpływa na wzrok Uwaga! oliwa właściwości prozdrowotne wykazuje spożywana na zimno, np. dodana do sałatek, dipów czy past kanapkowych pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w oliwie extra virgin przeciwutleniacze ulegają zniszczeniu, a na ich miejsce mogą powstawać rakotwórcze związki. Do smażenia nadaje się oliwa rafinowana zbyt
Kuchnia MagdaLeny