dipy - 3102 przepisów (strona:68/207)

Grecka sałatka z fasolą, grillowaną cukinią i oliwkami 132

smakami możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie po dojrzałe, słodkie pomidorki, aromatyczne zioła, jędrne, smakowite cukinie, dobrej jakości oliwę oraz oliwki

Even Better Food
Pasta z buraków i migdałów do chleba 137

Pasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła. 6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku 100 gram wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych

AZgotuj!
Wegańskie smarowidło z tofu, pieczonej papryki i kaszy jaglanej 143

umieszczamy pokrojone tofu oraz przestudzoną paprykę i kaszę. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku i posypujemy czarnuszką. Smarowidło idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ale również, jako gęsty dip. Smacznego

ChilliJemy
3 oleje roślinne – zdrowa kuchnia kluczem do dobrego samopoczucia! 136

orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Młode ziemniaki z dipem fasolowym 142

Najlepiej prezentują się te małe, kuliste, które, zwłaszcza po podsmażeniu są bardzo fotogeniczne, nawet jeśli zdjęcie robi taki ktoś jak ja :) Do tego należało podnieść poziom białka w daniu. Dip majonezowy tylko by sprawę pogorszył, dlatego użyłem fasoli. Składniki: - młode ziemniaki - koperek - fasola biała z puszki - olej - cytryna Wykonanie: Ziemniaki myjemy dokładnie, suszymy i podsmażamy na głębszym oleju. Chyba

Kryzysowa Książka Kucharska
Hummus z bobu 117

często przygotowuję z niego sałatki, pasty lub po prostu zajadam świeżo ugotowany z dodatkiem masła i koperku.  Hummus z bobu możecie serwować na grzankach lub podawać go jako dip do warzywnych słupków. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej

kulinarnyJa
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 137

warzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

olalacooking
Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco 147

danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek , od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla . Składniki

Niedzielny kucharz
Ormiańska pasta do chleba 166

Przepyszna pasta do chleba idealna o każdej porze roku. Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw, polecam gorąco. Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie. Ormianie zajadają się tym przysmakiem. Ormiańska pasta do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej 734

tłuszczu. Przygotować sos: Ogórka potrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z jogurtem greckim, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany) czosnek oraz posiekane liście mięty. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Usmażone placuszki poukładać na talerzu, polać sosem jogurtowym. Smacznego! Polecam również przepis: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz oraz Sos tzatziki

Kulinarne Przeboje
Przepisy i przekąski na mecz. My kibicujemy dalej! 206

oprócz popcornu polecam na mecz? (Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego nazwę) Cebulowa pizza na suchych drożdżach (dodatki możecie dowolnie zmienić wg własnego gustu) Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Chrupiące kęski z kurczaka Kolorowa sałatka z kabanosem Imprezowe parówki w kukurydzianym cieście Udanego kibicowania i… smacznego

Słodkie okruszki
Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem 150

nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można wykorzystać inny ulubiony sos lub dip. 3 białe papryki 120 g bryndzy puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach jajko papryczki jalapeño dymka sól i pieprz oliwa Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, obieramy, przekrawamy

Mienta blog
Przepisy z cukinią 431

cukinią i suszonymi pomidorami Kotlety z cukinii Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pizza z cukinią i pieczarkami Sałatka z soczewicy i cukinii

Moja smaczna kuchnia
Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms 260

chopped garlic, cook for another minute, and season with oregano, salt and pepper to taste. Set aside. Rub pork chops with granulated garlic, salt and pepper on each side. Dip pork in flour, then in eggs mixed with milk and finally in breadcrumbs on both sides. Heat the pan with 2 tablespoons of oil and fry the chops on each

karmelowy
Krakowski Karakter - knajpa z charakterem 139

młodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej z grillowana sałatą lodową z dipem z gorgonzoli i orzechami (35 zł). Danie wygląda obłędnie i tak samo smakuje, z jednym małym ale: mięso jest jakby z dwóch różnych kawałków, część jest miękka, druga cześć twarda

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania