smakami możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie po dojrzałe, słodkie pomidorki, aromatyczne zioła, jędrne, smakowite cukinie, dobrej jakości oliwę oraz oliwki
Even Better FoodPasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła. 6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku 100 gram wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych
AZgotuj!umieszczamy pokrojone tofu oraz przestudzoną paprykę i kaszę. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku i posypujemy czarnuszką. Smarowidło idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ale również, jako gęsty dip. Smacznego
ChilliJemyorzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajlepiej prezentują się te małe, kuliste, które, zwłaszcza po podsmażeniu są bardzo fotogeniczne, nawet jeśli zdjęcie robi taki ktoś jak ja :) Do tego należało podnieść poziom białka w daniu. Dip majonezowy tylko by sprawę pogorszył, dlatego użyłem fasoli. Składniki: - młode ziemniaki - koperek - fasola biała z puszki - olej - cytryna Wykonanie: Ziemniaki myjemy dokładnie, suszymy i podsmażamy na głębszym oleju. Chyba
Kryzysowa Książka Kucharskaczęsto przygotowuję z niego sałatki, pasty lub po prostu zajadam świeżo ugotowany z dodatkiem masła i koperku. Hummus z bobu możecie serwować na grzankach lub podawać go jako dip do warzywnych słupków. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej
kulinarnyJawarzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
olalacookingdanie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek , od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla . Składniki
Niedzielny kucharzPrzepyszna pasta do chleba idealna o każdej porze roku. Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw, polecam gorąco. Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie. Ormianie zajadają się tym przysmakiem. Ormiańska pasta do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietłuszczu. Przygotować sos: Ogórka potrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z jogurtem greckim, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany) czosnek oraz posiekane liście mięty. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Usmażone placuszki poukładać na talerzu, polać sosem jogurtowym. Smacznego! Polecam również przepis: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz oraz Sos tzatziki
Kulinarne Przebojeoprócz popcornu polecam na mecz? (Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego nazwę) Cebulowa pizza na suchych drożdżach (dodatki możecie dowolnie zmienić wg własnego gustu) Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Chrupiące kęski z kurczaka Kolorowa sałatka z kabanosem Imprezowe parówki w kukurydzianym cieście Udanego kibicowania i… smacznego
Słodkie okruszkinadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można wykorzystać inny ulubiony sos lub dip. 3 białe papryki 120 g bryndzy puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach jajko papryczki jalapeño dymka sól i pieprz oliwa Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, obieramy, przekrawamy
Mienta blogcukinią i suszonymi pomidorami Kotlety z cukinii Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pizza z cukinią i pieczarkami Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniachopped garlic, cook for another minute, and season with oregano, salt and pepper to taste. Set aside. Rub pork chops with granulated garlic, salt and pepper on each side. Dip pork in flour, then in eggs mixed with milk and finally in breadcrumbs on both sides. Heat the pan with 2 tablespoons of oil and fry the chops on each
karmelowymłodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej z grillowana sałatą lodową z dipem z gorgonzoli i orzechami (35 zł). Danie wygląda obłędnie i tak samo smakuje, z jednym małym ale: mięso jest jakby z dwóch różnych kawałków, część jest miękka, druga cześć twarda
Kulinarne przygody Gatity