dipy - 3102 przepisów (strona:68/207)

Wieprzowa pieczeń rzymska 104

dociskamy i formujemy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut. Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów. Smacznego Artykuł Wieprzowa pieczeń rzymska pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 240

będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu tylko z kwaśną śmietaną. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 640 g, 970 kcal

Ola la LCHF
Pasta z nasion słonecznika i ricotty 96

Prosta pasta z nasion słonecznika i ricotty z dodatkiem soku z cytryny i tahini. Idealna w kanapkach, na grzankach czy jako dip do chrupiących warzyw lub krakersów. Słonecznik koniecznie należy uprażyć, dzięki temu wydobywamy z niego przepyszny, orzechowy aromat. Pasta jest delikatna i łagodna w smaku. W konsystencji przypomina serki w kubeczkach, szczególnie o smaku orzechowym. Polecam również inne przepisy

Moja Delicja
Domowy syrop z czosnku 91

dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia".  W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście

Cztery Fajery
Humus z dynią 116

wersję klasyka bez “obowiązkowego” składnika, jakim jest olej. Wystarczy dodać upieczoną lub ugotowana na parze dynię i pyszna pasta gotowa Świetnie nadaje się jako smarowidełko do pieczywa albo dip do warzyw lub chipsów. Polecam Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka upieczonej lub ugotowanej na parze dyni 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki

Lamarida.pl
KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 343

upieczeniu ciasto pokroić na kwadraty lub romby np przy użyciu nożyka do pizzy. Keto krakersy serowe doskonale smakują jako przekąska ale można je serwować także w towarzystwie różnego rodzaju dipów np. czosnkowym, bekonowym, salsą warzywną, guacamole, czy ketchupem z cukinii itp. Jeśli lubicie coś czasem pochrupać to polecam również chipsy – prażynki. Smacznego! — BTW całości:     Artykuł KETO

Ola la LCHF
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 302

drugą stronę i również podpiec. Gotową ciepłą tortillę wypełnić przygotowanym farszem, posiekana kolendrą a w wersji z posypać startym serem żółtym. Keto burrito polecam podawać także z różnymi dipami i pokrojonym w kostkę awokado. Smacznego! — BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g. BTW całości tj. 1 placka tortilli z farszem

Ola la LCHF
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 108

suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się   pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym. Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków   ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki Sól

Wanilia i Kardamon
Mięsne kulki 89

Mięsne kulki, czyli idealna przekąska na każdą imprezę. Świetnie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem. Mięsne kulki Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego) 1 jajko pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia

PatiGotuje
Tzatziki 176

takiego człowieka w Polsce, który by do grilla nie podał tzatzików. To sos rodem z Grecji z jogurtu, ogórków i przypraw. Idealny do pieczonych mięs, klopsików, czy jako dip do sałatek i przekąsek. My go uwielbiamy, a wy? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czarny ryż z Piemontu i prosta sałatka z kalafiorem 110

pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić pomidorki koktajlowe czosnek zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem wyłożyć na talerze ryż, kalafior, seler naciowy i pomidorki. Podawać z dipem czosnkowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MINI PIZZE Z CUKINII (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 429

ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno też bardzo dobrze smakują. Smacznego! — BTW całości w zależności od użytych dodatków. Artykuł MINI PIZZE

Ola la LCHF
CHHLEBKI NAAN Z PATELNI - BEZ DROŻDŻY 707

wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z  hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałetek. SKŁADNIKI / 10 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli

cool and minty
Harissa 126

Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy: 10 sztuk czerwonych, słodkich papryk

ladykitchen
Paluchy chrzanowe 171

jeść same lub jako dodatek do wszelkich dań na powietrzu. Takie domowe paluchy są niezwykle uniwersalne. Czasem przekrajmy je nawet wzdłuż i robimy kanapki. Można je moczyć w różnych dipach i zagryzać z wielką przyjemnością. Paluchy są świetne do mięs i warzyw z grilla. Są niezwykle poręczne. Dzieci są bardzo ruchliwe i dla nich to idealna przekąska do złapania

AniaGotuje.pl