dipy - 3102 przepisów (strona:69/207)

Placki z cukinii z fetą 146

Kolejna wersja cukiniowych placków. Do cukiniowej masy dodałam pokruszone ser feta raz troche ziarenek siemienia. Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą . składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 200 g sera feta 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 duże jajka 4-5 łyżek mąki pszennej sól,pieprz olej do smażenia, u mnie rzepakowy Cukinię dokładnie

Monia miesza i gotuje
SŁONY KARMEL - SOS DAKTYLOWY 172

dodawaniem soli - sprawdzajcie jaka ilość Wam pasuje. Uwielbiam ten sos, bo w każdej chwili mogę szybko  dorobić   porcyjkę. Idealnie nadaje się do lodów, owsianki, kanapek lub jako dip do owoców (cudownie smakuje w połączeniu z kwaśnymi jabłkami). Przygotowany sos należy przechowywać w lodówce

Emcia Pichci
Frytki 205

tłuszcz i sól. ;-) Frytki z selera to zdrowsza alternatywa dla normalnych frytek. Można je podawać jako dodatek do mięsa lub jeść je same. Można nawet dorobić do nich jakiś dip. Ja preferuje połączenie śmietany, majonezu, ziół i czosnku. Swoje frytki z selera smażę na oleju kokosowym albo na oliwie z oliwek. Daje jej dużo, bo lubię tłusty frytki. ;-) Do skarżących

Keto Przepisy
Grecka sałatka z fasolą, grillowaną cukinią i oliwkami 124

smakami możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie po dojrzałe, słodkie pomidorki, aromatyczne zioła, jędrne, smakowite cukinie, dobrej jakości oliwę oraz oliwki

Even Better Food
Pasta z buraków i migdałów do chleba 129

Pasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła. 6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku 100 gram wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych

AZgotuj!
Wegańskie smarowidło z tofu, pieczonej papryki i kaszy jaglanej 134

umieszczamy pokrojone tofu oraz przestudzoną paprykę i kaszę. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku i posypujemy czarnuszką. Smarowidło idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ale również, jako gęsty dip. Smacznego

ChilliJemy
3 oleje roślinne – zdrowa kuchnia kluczem do dobrego samopoczucia! 128

orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Młode ziemniaki z dipem fasolowym 133

Najlepiej prezentują się te małe, kuliste, które, zwłaszcza po podsmażeniu są bardzo fotogeniczne, nawet jeśli zdjęcie robi taki ktoś jak ja :) Do tego należało podnieść poziom białka w daniu. Dip majonezowy tylko by sprawę pogorszył, dlatego użyłem fasoli. Składniki: - młode ziemniaki - koperek - fasola biała z puszki - olej - cytryna Wykonanie: Ziemniaki myjemy dokładnie, suszymy i podsmażamy na głębszym oleju. Chyba

Kryzysowa Książka Kucharska
Hummus z bobu 109

często przygotowuję z niego sałatki, pasty lub po prostu zajadam świeżo ugotowany z dodatkiem masła i koperku.  Hummus z bobu możecie serwować na grzankach lub podawać go jako dip do warzywnych słupków. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej

kulinarnyJa
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 129

warzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

olalacooking
Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco 137

danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek , od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla . Składniki

Niedzielny kucharz
Ormiańska pasta do chleba 153

Przepyszna pasta do chleba idealna o każdej porze roku. Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw, polecam gorąco. Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie. Ormianie zajadają się tym przysmakiem. Ormiańska pasta do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej 722

tłuszczu. Przygotować sos: Ogórka potrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z jogurtem greckim, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany) czosnek oraz posiekane liście mięty. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Usmażone placuszki poukładać na talerzu, polać sosem jogurtowym. Smacznego! Polecam również przepis: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz oraz Sos tzatziki

Kulinarne Przeboje
Przepisy i przekąski na mecz. My kibicujemy dalej! 195

oprócz popcornu polecam na mecz? (Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego nazwę) Cebulowa pizza na suchych drożdżach (dodatki możecie dowolnie zmienić wg własnego gustu) Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Chrupiące kęski z kurczaka Kolorowa sałatka z kabanosem Imprezowe parówki w kukurydzianym cieście Udanego kibicowania i… smacznego

Słodkie okruszki
Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem 141

nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można wykorzystać inny ulubiony sos lub dip. 3 białe papryki 120 g bryndzy puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach jajko papryczki jalapeño dymka sól i pieprz oliwa Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, obieramy, przekrawamy

Mienta blog