Składniki: średnia cukinia 10 pomidorków czereśniowych mozzarella ząbek czosnku szczypta oregano 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry(...)cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's duża cukinia 4 ząbki czosnku cebula natka pietruszki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia przyprawa Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis sól i pieprz cayenne Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy umytą i pokrojoną(...)księżyce cukinię, plasterki czosnku i cebuli, całość smażymy, aż cukinia będzie al dente. Dodajemy ugotowany ryż, Specialite i doprawiamy, mieszamy dokładnie. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaSkładniki : 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy(...)oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy
Mania GotowaniaZapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka 20 g parmezanu sól(...)gałka muszkatołowa Sos boloński: 100 ml pomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek
Mania Gotowaniailość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto: Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone : 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić(...)sojowego Pesto zielone : ok. 30 g listków bazylii (u mnie z jednej doniczki) 5 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy
Mania GotowaniaSkładniki: 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu około 60 g sera gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 100ml śmietany 18% 2 jajka 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Kurczaka kroimy(...)kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy czosnek chwilę na maśle i dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie
Mania Gotowaniachyba, jak na razie MÓJ ulubiony sposób na kurczaka. Polecam! Składniki: - 1szt podwójnej piersi z kurczaka - 3 łyżki włoskiej oliwy z oliwek - 4 gałązki świeżego rozmarynu - kilka ząbków czosnku - sól morska - świeży imbir W moździerzu ucieramy 1 łyżkę oliwy z solą morską i czosnkiem. Nacieramy piersi z kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym oliwą. Układamy dwie warstwy, zamarynowaną(...)pierś, starty świeży imbir, gałązki rozmarynu i znowu pierś, imbir, rozmaryn. układamy ząbki czosnku. Podlewamy 1/4 szklanki wody. Zapiekamy 35 minut. Przepyszne, mięso rozpływa się w ustach. Porcja 150g ma 198kcal
SMYKWKUCHNIramach akcji kulinarnej - PUDLISZKI- POMIDOROWE INSPIRACJE!- zapraszam cieplutko na przepyszny obiad, gdzie w roli głównej flądra- podana na sposób toskański, tj. z sosem pomidorowym z dużą ilością dorodnych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i cebulki, podana z młodymi zapiekanymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem! PALCE LIZAĆ! MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA RYBĘ! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 flądry - koncentrat pomidorowy Pudliszki - zielone oliwki(...)młode cebulki - dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój
SMYKWKUCHNIpysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę(...)łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem
Blondynka Gotujeskórka jest tak delikatna, że po upieczeniu w piekarniku można zjadać je w całości. Polecam! Z dodatkiem gziczku (poznański ser z dodatkiem śmietany lub jogurtu, kefiru...) i świeżego czosnku to nasz najlepszy letni obiad :-) Podane ilości są oczywiście orientacyjne, u nas była to porcja dla 5-ciu osób. Składniki: - ok.1kg maleńkich, młodych ziemniaczków - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek (ok.50-100ml(...)sól i pieprz - zioła prowansalskie - tymianek, rozmaryn Serek czosnkowy: - kostka białego sera (u mnie ok.0,5kg) - kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (dałam kefir) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - sól i pieprz - szczypior Ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką), muszą być czyściutkie i odsączone z wody przełożyć do miski. W małej miseczce przygotować marynatę : zmiażdżyć czosnek, dodać po ok.1 łyżeczce
Smaczne Zdrowemojej obszernej makaronowej kolejkcji) śmietanka 30% jeden mały kubeczke 80g kaparów ostra świeża papryczka pomidory w puszce 1 cukinia 1 papryka czerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebula koperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut(...)dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. ½ ząbka czosnku kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki .Chwilkę dusimy. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę. Cukinię
Brzuszki Łakomczuszkifiletowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone 1 ½ szklanki(...)ryżu basmati + 75 g 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 1 łyżka curry 2 jaja pieprz sól Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy
Brzuszki Łakomczuszkipolecam i będę broniła firmy jak lwica. No dobrze, co było w tej pachnącej paczce: laska wanilii z Madagaskaru trawa cytrynowa z Egiptu przyprawa kaukaska (czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu cayenne, grzybów) sól cebulowa przyprawa do ziemniaków (sól, pieprz(...)czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik pyłek pszczeli pistacje podprażane łuskane przyprawa do masła (sól, gorczyca, pieprz, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak) obsypka bosforska (papryka czerwona, czosnek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) pomidory kandyzowane z Chin cynamon laski przyprawa do pizzy (cebula
Brzuszki ŁakomczuszkiCukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały(...)gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii. Niesamowity smak. Składniki: dwie średnie cukinie cztery ząbki czosnku mała czerwona cebula litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietany 18% jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy) zioła prowansalskie łyżka oliwy Na oliwie
Mango Papaja