moje ulubione szybkie obiadki! Obiad w 15 minut SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 2 porcje makaronu żytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około 4 łyżki - sól, mieszanka ziół włoskich(...)przygotować makaron po włosku? Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki
SMYKWKUCHNIsoli dodatkowo na zaprawa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren kolendry szczypta suszonego czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli sposób przygotowania Foremny kawałek mięsa myjemy i wkładamy do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w łopatkę(...)ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do moździerza wkładamy liście laurowe, kolendrę, pieprz, gorczycę i rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw ( paprykę słodką, czosnek, majeranek i sól) i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, nacieramy naszą łopatkę przyprawami. Następnie mięso wkładamy do pończochy, zawiązując ja na końcu sznurkiem( możemy też owinąć łopatkę
Miód i pieprzjako dodatek do mięsnych przekąsek czy po prostu kawałka mięcha np. takiego prosto z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany 18% *sól i pieprz Czosnek rozgniatamy w prasce lub (jeśli ktoś lubi) kroimy na mega cienkie plasterki. Dodajemy jogurt i śmietanę i mieszamy
Wspólne smakiprywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie; Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także(...)kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów(...)łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru ewentualnie: koperek lub natka pietruszki do posypania Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie tłuszczu. Gdy cebula będzie gotowa wlać do garnka ok. 1,5 litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone
Simply Foodtłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty(...)pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować. Dodać(...)smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo, z fasolą perłową lub dużą "Jaśkiem", ziemniakami
Przepisy kulinarne babci Antoninykolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka(...)wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewysposób nigdy nie wyrzucam , smakuje mi jak zarówno mojej rodzince , zapraszam do wypróbowania . Składniki makaron ugotowany 4 jajka 1 serek topiony ziołowy 1 ząbek czosnku pieprz czarny sól pieprz ziołowy ( wszystkie przyprawy według uznania ) 3 łyżki oleju Wykonanie Do garnka dodaję olej , następnie posiekany czosnek , serek ziołowy topiony , przesmażamy razem
Mój Smakpolędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula 300 g borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy(...)miękka, dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy winem. Odparowujemy wino przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem 10 minut na wolnym ogniu często, ale delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekany koperek. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeKrewetki – 250 g Masło – 50 g Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie(...)pieprzu i soku z połowy cytryny. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy połowę masła z dodatkiem oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy krewetki, posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli, łyżkę sosu rybnego, brązowy cukier, imbir, kolendrę i smażymy okoły minuty. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje pozostawiając przyjemny posmak. Pod koniec dodajemy
ale Pysznieskąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej 150-200 ml białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia, w którym będziemy(...)przyrządzać. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy czosnek. Gdy ten się zrumieni- dodajemy chili, następnie pokrojone na pół pomidorki i chwilę podsmażamy. Ryby delikatnie solimy, także w środku, i układamy na pomidorkach na patelni. Po chwili wlewamy wodę/bulion, a następnie wino, płyn powinien sięgać nie wyżej niż do połowy rybek. Czekamy kilka minut
Pichceniomaniapracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! Składniki : 1-1,5 kg buraków 1-1,5 l przegotowanej wody czosnek 3-4 ząbki ziele angielskie kilka sztuk łyżkę soli kamiennej 2-3 liście laurowe Wodę przegotowujemy i studzimy. Do letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między(...)czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami : ziele angielskie , liść laurowy. Buraki zalewamy przestudzoną osoloną wodą , tak by były wszystkie przykryte. Słój nakrywamy gazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa
Aromatyczne Podróżeryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę 200 g śmietany 12% przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra(...)lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka 1/5 szklanki wody olej do smażenia Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę
Zasmakuj Kuchnikurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!