czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej(...)paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować się w sumie ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba go trochę zagęścić mąką (ok. 2 łyżki mąki należy dokładnie rozmieszać
MyCookBook.plpowstawaniu nowotworów Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele cywilizacyjnych chorób. Składniki: 300 g ziaren konopi (ja mam ze sklepu internetowego: Biokonopia ) 100 g masła 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,5l l wody 1 szklanka domowego zakwasu żytniego ( przepis ) 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie sól, pieprz, cukier do smaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz(...)czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatygrzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu(...)Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, aż mięso przestanie być surowe. Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź
karmelowyzalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty(...)studzimy i obieramy z mięsa, odstawiamy kawałeczki na później . Marchew , pietruszkę , seler tniemy w cienkie słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około
Ogrodnik w podróżywyglądem. Polecam każdemu! :) Składniki (na jedną formę keksową o długości 20 cm): 150 gram ugotowanej, zielonej soczewicy 200 gram ugotowanej kaszy bulgur 500 gram pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu, ziół prowansalskich, papryki wędzonej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę(...)czosnek oraz pokrojone na ćwiartki umyte i oczyszczone (stare muszą być obrane) pieczarki. Całość duszę do momentu, aż większość płynu odparuje. Doprawiam pieczarki szczyptą soli, pieprzu, ziołami oraz papryką wędzoną. W malakserze umieszczam ugotowaną soczewicę, 2/3 ugotowanej kaszy bulgur oraz 3/4 zawartości patelni. Dodaję jajko, resztę soli i miksuję całość do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodaję pozostałą
Mango PapajaSKŁADNIKI: - 5 małych, jędrnych cukinii - 100 gr białego, twardego koziego sera - papryka czerwona (niekoniecznie) - 200 ml oliwy (może być więcej) - 6 dużych ząbków czosnku (zmiażdżyć) - sól, pieprz CUKINIE POKRÓJ W PLASTRY około 0,5 centymetrowe. Rozgrzej patelnię grillową i opiekaj je z każdej strony, aby stały się miękkie. Paprykę opiecz w piekarniku i przygotuj jak w tym przepisie . KIEDY(...)popieprz, na jeden koniec nakładaj ser kozi i zawijaj. Układaj dość gęsto w naczyniu, co kawałek połóż grillowaną paprykę. Kiedy wszystkie kawałki będą zawinięte całość zalej oliwą wymieszaną z czosnkiem. Przystawka jest idealna na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolirecipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli 750 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty(...)parmezanu 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie: Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę
karmelowygram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy
Smaki Ewypieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy z jedną łyżką oliwy(...)stopni piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyciągamy naczynie i dodajemy wino wymieszane z bulionem (szklankę bulionu zostawiamy). Dodajemy koncentrat, liść laurowy, tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy
ladykitchengotuje się 10 minut. Składniki ekologiczna fasola mung SYMBIO kukurydza z puszki groszek z puszki ananas świeży seler sałatkowy z zalewy majonez sól i pieprz do smaku ząbek czosnku Fasolkę namocz dzień wcześniej ,a na drugi dzień ugotuj al dente. Selera odsącz z zalewy. Przygotuj salaterkę i wrzuć do niej fasolkę, groszek, kukurydzę, selera oraz pokrojonego w kostkę ananasa(...)Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, zmieszaj z majonezem, solą i pieprzem. Dodaj do sałatki, wymieszaj i odstaw do przegryzienia się. Idealna sałatka na każdą okazję
Z Kuchni Do KuchniJamiego Olivera i idealnie się nadaje na czas poświąteczny. Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 200 g mrożonego lub świeżego groszku 1 łyżka płatków migdałowych 1 mały ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 15 g parmezanu 1 cytryna 150 g razowego lub zwykłego makaronu 1 plasterek wędzonego boczku 1 duże jajko 100 g jogurtu naturalnego 0% Garnek z wrzątkiem(...)Zanurzamy w nim na pól minuty sitko z groszkiem, po czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy w malakserze. Dorzucamy do nich czosnek, szczyptę soli, listki bazylii, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą a następnie dorzucamy groszek. Krótko miksujemy tak by groszek pozostał grudkowaty. Makaron gotujemy wg wskazówek
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki (4 porcje): 2 kg buraków 3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy(...)tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek i zagotowujemy. Do barszczu dodajemy wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio na talerze przez sitko. Podajemy z uszkami. Smacznego
Moje-pitraszenieindyka 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 3 szklanki, natka pietruszki(...)pęczka mięso indyka kupiłam już pokrojone na strogonoffa, mięso zamarynowałam na całą noc kucharkiem, paprykami w proszku, czosnkiem, przyprawą w płynie, następnie na gorącym oleju obsypane mąką podsmażyłam na złocisto co jakiś czas mieszając, przełożyłam na talerz do tłuszczyku po mięsie wsypałam cebulę pokrojoną i zeszkliłam, wsypałam pieczarki i podsmażałam z 2 minuty na większym ogniu, wsypałam pokrojone ogórki
W Mojej Kuchni Lubięniż 800 g) 1 cytryna kilka gałązek rozmarynu suszone pomidory grubo zmielony pieprz sól olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło(...)Oczyszczoną rybę nacinamy z obu stron. Całą smarujemy dokładnie pesto zarówno wewnątrz i na zewnątrz tak żeby zostało w nacięciach trochę (jeśli nie mamy pesto to przeciskamy 2 ząbki czosnku siekamy pół pęczka pietruszki mieszamy wszystko z oliwą i taką mieszanką nacieramy naszą rybkę). Z cytryny odkrawamy 3 całe plastry, pozostałe 3 przekrawamy na pół. Do środka ryby wkładamy całe
Piekielna Kuchnia Patimalutkich babeczek): Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki(...)same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania
Mango Papaja