KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli ok. 3 cm świeżego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 liście(...)bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupinki, nie dzielimy na ząbki. Warzywa lekko spryskujemy wodą i oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 230 st. C, program góra - dół. Na blaszkę wyłożoną papierem
Naturalna KuchniaZUPA WARZYWNA - BAZA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 2 pory (w całości) Selery naciowy i korzeń 10 brukselek (nie miałam białej kapusty, ale można ją dodać) Kilka ząbków czosnku 2 cebule 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego Kilka gałązek lubczyku lub 2 łyżeczki suszonego Pół natki zielonej pietruszki Sól kamienna i świeżo(...)dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu. Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy kolejno grillowane warzywa. Nieobrany czosnek lekko podprażamy na suchej patelni i wrzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy pozostałą wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gęsty
Naturalna Kuchniaodpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron(...)świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem
Czerwień i błękitbanalny do zrobienia. A co najważniejsze - nie wymaga dużo zaangażowania. ;-) 2 duże filety z kurczaka 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki miodu 3 duże ząbki czosnku 2-3 lyżki musztardy (średnio ostrej) sól pieprz papryka ostra papryka słodka 2 łyżki oleju olej 1. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski a następnie dodajemy(...)wszystkie składniki (czosnek należy przecisnąć przez praskę). Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h. 2. Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy 10-15 minut
Szefowa kuchniugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania(...)drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy. 4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ª 6-7 sporych ziemniaków ª 2 kulki mozzarelli ª 2-3 ząbki czosnku ª 1 duża cebula ª ok. 100 g pieczarek ª 500g(...)się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor
Bazując na smakuciąży, cierpiącym na niedobory żelaza sportowcom, rekonwalescentom, zagrożonym chorobami układu nerwowego, kostnego i krwionośnego, osobom w starszym wieku. Składniki (6 porcji = 6 papryk) 1 łyżeczka oleju 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, drobno pokrojona 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego) 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli(...)oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj amarantus - doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 4. Ugotuj bataty - wrzuć
Powiedz dietom nieczubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej(...)paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować się w sumie ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba go trochę zagęścić mąką (ok. 2 łyżki mąki należy dokładnie rozmieszać
MyCookBook.plpowstawaniu nowotworów Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele cywilizacyjnych chorób. Składniki: 300 g ziaren konopi (ja mam ze sklepu internetowego: Biokonopia ) 100 g masła 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,5l l wody 1 szklanka domowego zakwasu żytniego ( przepis ) 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie sól, pieprz, cukier do smaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz(...)czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatygrzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu(...)Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, aż mięso przestanie być surowe. Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź
karmelowyzalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty(...)studzimy i obieramy z mięsa, odstawiamy kawałeczki na później . Marchew , pietruszkę , seler tniemy w cienkie słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około
Ogrodnik w podróżywyglądem. Polecam każdemu! :) Składniki (na jedną formę keksową o długości 20 cm): 150 gram ugotowanej, zielonej soczewicy 200 gram ugotowanej kaszy bulgur 500 gram pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu, ziół prowansalskich, papryki wędzonej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę(...)czosnek oraz pokrojone na ćwiartki umyte i oczyszczone (stare muszą być obrane) pieczarki. Całość duszę do momentu, aż większość płynu odparuje. Doprawiam pieczarki szczyptą soli, pieprzu, ziołami oraz papryką wędzoną. W malakserze umieszczam ugotowaną soczewicę, 2/3 ugotowanej kaszy bulgur oraz 3/4 zawartości patelni. Dodaję jajko, resztę soli i miksuję całość do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodaję pozostałą
Mango PapajaSKŁADNIKI: - 5 małych, jędrnych cukinii - 100 gr białego, twardego koziego sera - papryka czerwona (niekoniecznie) - 200 ml oliwy (może być więcej) - 6 dużych ząbków czosnku (zmiażdżyć) - sól, pieprz CUKINIE POKRÓJ W PLASTRY około 0,5 centymetrowe. Rozgrzej patelnię grillową i opiekaj je z każdej strony, aby stały się miękkie. Paprykę opiecz w piekarniku i przygotuj jak w tym przepisie . KIEDY(...)popieprz, na jeden koniec nakładaj ser kozi i zawijaj. Układaj dość gęsto w naczyniu, co kawałek połóż grillowaną paprykę. Kiedy wszystkie kawałki będą zawinięte całość zalej oliwą wymieszaną z czosnkiem. Przystawka jest idealna na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolirecipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli 750 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty(...)parmezanu 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie: Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę
karmelowygram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy
Smaki Ewy