malutkich babeczek): Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki(...)same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania
Mango Papajawiększych pieczarek, obierz każdą i opłucz, następnie przekrój wzdłuż na 4 części i pokrój w poprzek na cienkie plasterki 4 pomidory, przekrój każdy na pół 1 - 2 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę sól, czarny pieprz 6 maleńkich plasterków zimnego masła masło klarowane lub inny tłuszcz 3 średniej wielkości korzenie pietruszki, obierz i każdą pokrój wzdłuż na plastry(...)wyjść papka (patrz: zdjęcie poniżej) Cebulka na patelni. Dodane grzyby. Grzyby podsmażone z cebulką. Nieznacznie rozdrobione grzybki z cebulką, przełóż pieczarki z powrotem na patelnię, dodaj przetarte pomidory, czosnek i szczyptę cukru lub stewi (więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne) dodaj pozostałe przyprawy całość podsmażaj na największej mocy palnika nieprzerwanie mieszając, aż sok z pomidorów całkowicie odparuje, a miąższ oblepi
Szybko Szybkowarcałe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy(...)delikatnym ogniu czekamy do momentu, aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego brązu, wlewamy sok z limonki oraz dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut
karmelowygotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy(...)wystudzić lekko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu dodajemy wywar z grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy z gazu. 5. Dodajemy sok z cytryny, majeranek, doprawiamy solą i cukrem do smaku
Kulinarne Inspiracjeprzyprawy. W duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół ale zapobiec odparowywaniu płynu. Wyłączamy gaz, wlewamy do garnka zimne piwo – obniży(...)chili, jedna świeża papryczka albo dwie suszone chili Bird’s Eye 130 gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka
Karo in the Kitchenbędzie przede wszystkim duży słój, do którego powrzucamy pokrojone na kawałki buraki wraz z innymi składnikami. A jakie to składniki? SKŁADNIKI: - ok. 1 kg buraków - ok. 5 ząbków czosnku - kilka listków laurowych - kilka ziarenek ziela angielskiego - ziarenka pieprzu - kminek - majeranek - 2 płaskie łyżki soli niejodowanej - woda źródlana Do słoja wrzucam obrane i pokrojone buraki, ząbki czosnku, majeranek, kminek, ziele angielskie
Wielopokoleniowopapryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku z cytryny v 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon lub innej, ulubionej v 3-4 łyżki oliwy v sól i pieprz(...)ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę , sok z cytryny , oliwę pieprz i odrobinę soli , całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę
Bazując na smakuobiad. Lekki bezmięsny sos idealnie pasuje do zdrowego pełnoziarnistego makaronu. Składniki: 40 dag makaronu pełnoziarnistego kalafior około 50 dag cebula 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% mielony kminek gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać kalafior(...)cebulę. Gotować na średnim ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora z cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku, a także sól i pieprz. Makaron polać sosem. Smacznego
talerz przyjemnościtaką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze(...)buraczki będą miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska
Stare Garyowoców to taka wersja indyka na pewno Wam zasmakuje. Składniki: udziec z indyka (około kilogramowy kawałek) 2 jabłka 100 g suszonej żurawiny 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakubek jogurtu greckiego lub innego gęstego 1 łyżka mieszanki curry mild 1 łyżka mieszanki garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską 1 cebula – niezbyt duża 1 łyżeczka cukru – płaska sól do smaku liście kozieradki do posypania lub pietruszki Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę średniej wielkości ( 2cm x 2cm ) , mieszamy z jogurtem, cukrem i czosnkiem , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia obieramy ziemniaki i cebulę , ziemniaki kroimy na kawałki takie same jak wcześniej kurczaka , cebulkę siekamy drobno . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy mieloną paprykę , mieszanki przypraw , cebulę i ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około
Ogrodnik w podróżySkładniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy w półksiężyce (białą część) i przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony zielony groszek i por - gotujemy
Moje-pitraszenievergine 1 cebula rozmaryn, szałwia 2 szklanki bulionu warzywnego 4 kromki chleba domowego wypieku 2 łyżki brandy lub koniaku 1 ząbek czosnku 500 g dużych krewetek Sposób przygotowania: Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy(...)krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek
SzczyptaSmaQworeczek) * marchew- 1 średnia * pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć(...)chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić
Kraina Miodem Płynącaoczywiście będą jeszcze nie raz... ;-) Składniki: - 2 średnie cukinie (ok.600-700g łącznie) - 2-3 jajka - 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej - 1 cebula obrana i drobno posiekana - 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać(...)himalajskiej. Można także dodać sok z cytryny, posiekane listki mięty i odrobinę oliwy z oliwek Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Cukinie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć je tarce o grubych oczkach, dodać także drobno startą marchewkę (mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut
Smaczne Zdrowe