czosnek - 7003 przepisów (strona:84/467)

QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 144

zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz  Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut(...)rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia.    W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 154

łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2-3 szczypty kurkumy 2-3 szczypty tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku  2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso

Fiolka w kuchni
Cukinie faszerowane po meksykańsku 167

całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki przyprawy tacos 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 2 łyżki natki(...)dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy

Wędrówki po kuchni
Pieczone pomidory z musztardą francuską w czerwonym winie 202

następną, ciekawa jestem jak u Was? :) U mnie bardzo wiosennie <3 Ściskam! Składniki: (na 12 porcji) 15 łyżeczek musztardy francuskiej 12 dużych bądź średnich pomidorów 4 ząbki czosnku 10 cebulek dymek 6 dużych świeżych listków bazylii 10 listków świeżej kolędry duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 5-10 g masła 82% szczypta soli świeża mała papryczka chilli pokrojona w plasterki(...)góry- można zdejmować szypułki, ja je zostawiam dla efektu wzrokowego, ponieważ zielony cudownie komponuje się z czerwonym na talerzu ;) 3. Na maśle podsmażyć przez kilka sekund dymki i czosnek pokrojony w duże plasterki, dodać kolendrę, bazylię, oraz musztardę- 3 łyżeczki, sól, pieprz do smaku, 4. Gdy dymki się zezłocą dodać papryczki i podlać winem, czekać aż troszkę odparuje

KreatywnePiny
Kociołek łakomczucha 267

mocy”! Lista zakupów: 4 torebki ryżu (po 100 g) Puszka pomidorów krojonych Puszka zielonego groszku 1 duża kiełbasa (ok. 200 g), u mnie – drobiowa 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Pęczek szczypiorku Sól i pieprz [:Listonic] Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu, przy czym skracamy czas jego gotowania o parę minut – dzięki temu zachowa sypkość. Kroimy(...)cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki. Odcedzamy groszek i ryż, ten ostatni wyjmujemy z torebek. Rozgrzewamy na bardzo dużej patelni (u mnie – wok) trochę oliwy, po czym wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i przez jakiś czas podsmażamy całość, często mieszając. Do otrzymanego sosu dodajemy po paru minutach kiełbasę oraz groszek. Podsmażamy parę minut

Proste-przepisy.pl
Pasztet z selera i marchwii 205

ciepłego. Jest wspaniały w smaku. Można go jeść z dodatkiem chleba jak również sam np. z chrzanem. Polecam nie tylko wegetarianom :) 2 duże selery 1 marchewka 2 cebule ząbek czosnku 4 jajka 3/4 szkl bułki tartej kostka margaryny sól himalajska pieprz łyżka jarzynki liść laurowy  2 ziarenka ziela angielskiego margaryna + bułka tarta do foremki Warzywa umyć i obrać(...)Selera i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchew na małych. Czosnek posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać warzywa, przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut

Smakołyki Asi
Sałatka z kalafiorem 180

kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki:  Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony(...)kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego

W kuchni u Moniki
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 138

wody do jej ugotowania  1 awokado 6 pomidorków koktajlowych mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami kawałek sera feta (ok 3 cm) 2 garści świeżego szpinaku 2  ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól ( używam różowej himalajskiej) świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Quinoa opłukałam pod zimną bieżącą(...)mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem. Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem vinegret, wymieszałam ponownie

Blondynka Gotuje
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 171

marchewki, pokrojone w plastry/kostkę 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej 1 pokrojona w paski papryka - ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej 1 szklanka bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone(...)szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż marchew, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion. 4. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż quinoa

Powiedz dietom nie
Omlet z brukselką 115

pyszną  brukselkę w pomidorach . Omlet z brukselką Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g brukselki 3 duże wiejskie jajka 1 cebula kilka plasterków dowolnej kiełbasy 2 ząbki posiekanego czosnku masło klarowane do smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól(...)wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i  wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone ziemniaki Hasselback z serem 158

dodatkiem żółtego sera są po prostu wyśmienite :) Ilość składników dopasowujemy do ilości ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z sera :) SKŁADNIKI kilka średniej wielkości ziemniaków czosnek pokrojony w plasterki oliwa z oliwek roztopione masło kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty ser sól morska pieprz majeranek, oregano PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i nacinamy(...)łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo ziemniaka do końca. Myjemy ziemniaki (by wypłukać skrobię, aby się nie sklejały) i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Do każdego wkładamy około 5 plasterków czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki oliwą - tak by powchodziła do środka. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano  i majerankiem.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 195

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso(...)Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek

Fabryka pomysłów
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 212

mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku, 1 długiego ogórka, 1 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli(...)cebuli. Wyrobione ciasto pozostawiłem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były

Wyprawy kulinarne
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 217

mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu  - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Kulinarne zapędy Kokosa
Krokiety z serem i ziemniakami 155

ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego, półtłustego sera, zmielonego lub rozgniecionego 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebule drobno siekamy i smażymy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki i ser łączymy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek, przestudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smarujemy

ladykitchen