czosnek - 7003 przepisów (strona:81/467)

Pikle wielowarzywne do słoika 463

Automatycznie zapisany szkic window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 niewielkiego kalafiora 1 mały brokuł 3 marchewki cukinia 2 cebule 1 papryka ( u mnie czerwona) patison (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku kilka gałązek natki Zalewa 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie Sposób przygotowania Zalewa Zalewę gotujemy przez 10 min (woda(...)Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
PLACUSZKI Z CUKINII 136

chrupiące placuszki z cukinii to pyszna przekąska   SKŁADNIKI 2 małe cukinie, 1 cebula, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka 1 ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy. Odstawiamy na 10 min, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty(...)przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy po 1 łyżce masy, smażymy placki z obu stron na złoto.  Możemy podać placuszki z ulubionym sosem lub zjeść samodzielnie

słodki bratek
Kurczak w mascarpone i sokiem z pomarańczy 140

Składniki filet z kurczaka 250 g serka mascarpone kubek jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 4 ząbki czosnku lubczyk, sól, pieprz imbir kolendra lub natka pietruszki 1 cebula 2-3 listki laurowe 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie W misce wymieszać mascarpone z jogurtem, sokiem z pomarańczy, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso  Cebulę pokroić i zeszklić na oleju

Gaździnka warzy
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 172

przełóż do miski z zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Krem z grilowanym bakłażanem 1 pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka małych kaparów 5 filecików anchois 1 łyżka oliwy Sól, pieprz(...)cytryny do smaku Bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plastry, zrób kilka nacięć nożem, w nacięcia włóż plasterki czosnku, grilluj z każdej strony po kilka minut, przestudź. Bakłażana i pomidory pokrój w kostkę, anchois i kapary posiekaj. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj anchois, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz połowę bakłażana i pomidorów, smaż minutę na małym ogniu, wystudź

SzczyptaSmaQ
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 199

porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę sól i pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka(...)talerz i odstaw. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Zmniejsz ogień pod patelnią i włóż cebulę. Smaż przez 3 minuty do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego aromat. W czasie smażenia cebuli, obierz rdzeń brokuła ze stwardniałej skórki i pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą

karmelowy
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 137

Wellington. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą(...)tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone podgrzybki. Smażymy do chwili, aż z grzybów odparuje sok, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Na desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki

mojewypiekiinietylko
Guacamole 109

limonka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli 1 łyżka jalapeno bez pestek 8 pomidorków koktajlowych lub inne ulubione 1 łyżka świeżej kolendry 1 ząbek czosnku Wykonanie: 1 Do miski dodaj posiekaną cebulę, czosnek i jalapeno. 2 Wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. 3 Pomidorki rozkrój, wyczyść z całego "mokrego" środka, pokrój

Blendman
Faszerowane cukinie z piekarnika. 126

surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli(...)Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę i koncentrat. Zalej wodą (mniej więcej pół szklanki), dodaj sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka

Powiedz dietom nie
Bigos z cukinii 73

solidnych porcji potrzebujemy: 4 średnich, młodych cukinii, około 1 kg- dużo, ale cukinia ma w sobie dużo wodoy i zredykuje się niemal o połowę dużej cebulę ząbka lub dwóch czosnku 6 dużych pomidorów lub 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska(...)cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki plasterków kiełbasę, a po kilku minutach dorzucam pokrojoną cebulę.Gdy ta dobrze się przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz. Wszystko smażę jeszcze minutę lub dwie i dorzucam do cukinii i pomidorów wraz z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość duszę nie dłużej niż 10 minut, lubię gdy cukinią

Pichceniomania
Hiszpańskie smaki - Gazpacho 188

które znalazły się w paczce znajdują się w aktualnej ofercie Lidla. Czego potrzebujemy?  4 dojrzałe pomidory pół czerwonej papryki pół ogórka  pół białej cebuli  4 ząbki czosnku  2 kromki chleba (tradycyjnie dodaje się białe pieczywo, jednak ja użyłam pełnoziarnistego) szczypta soli 6 łyżek oliwy extra virgin opcjonalnie: grzanki lub bagietka do podania Przygotowanie: Czosnek obieramy

two broke sisters
OGÓRKI KISZONE PO STAROPOLSKU 133

wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek SKŁADNIKI ogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego

słodki bratek
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów 139

przekąska gotowa:) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 6 suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione   Tuńczyka odsącz z własnej zalewy, pomidory pokrój w drobną kosteczkę razem z czosnkiem. W miseczce wymieszaj wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 176

młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu

My Chcemy Jeść
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 218

opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do chili con carne Instrukcje Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu(...)kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm. Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy

Wędrówki po kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora 179

Składniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj

Bike By Life

Proponowane wyszukiwania