czosnek - 7003 przepisów (strona:89/467)

Dyniowe gniocci ze szpinakiem 201

przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor(...)Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.   Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek

Kulinarne Inspiracje
Jaki ketchup jest najzdrowszy? Test produktów dostępnych na rynku. 978

pomidory, cukier, ocet, sól, aromaty naturalne 184 g /100 g b.d. b.d.   Pudliszki Ketchup do pizzy 480 g pomidory, cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty, zioła, przyprawa, czosnek, 190 g / 100g 24,5 g 2,9 g   Heinz Ketchup łagodny 570 g pomidory, ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawa 148 g / 100g(...)Hellmann's Ketchup łagodny 450 g pomidory, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki 151 g / 100g 22 g 1,8 g   Tortex Ketchup łagodny 470 g koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu ), tymianek, oregano, cząber, szałwia, kolendra, aromat 37% koncentratu pomid

Powiedz dietom nie
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 115

klopsiku nadaje soczystości i wilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach(...)morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy

Poezja smaku
Moja przygoda w programie ,,Przepis dnia" - zdjęcia i filmik 165

przepis: Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Olej Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie

VioletoweKucharzenie
Grochówka na wędzonce 172

zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez około 30 minut.  2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną(...)marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.  3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek

Szefowa kuchni
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 191

pulpa pomidorowa lub koncentrat – ok. 100 g * grillowany filet z kurczaka – 100 g * warzywa: czarne oliwki , papryka czerwona, pomidor, rukola * sól, pieprz, bazylia, oregano, świeży czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z jogurtem greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną(...)plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika

Ostra na Słodko
Szarpana wołowina 230

Składniki: pół kg dobrej jakości wołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków(...)Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas

Kulinarny Pamiętnik
Kurczak z pieczonymi warzywami 254

Prosto, smacznie, zdrowo :) SKŁADNIKI 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 główki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz zioła prowansalskie 3 łyżki posiekanej bazylii PRZYGOTOWANIE Piersi przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą(...)kostkę, cukinię w talarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią.  Podajemy np. z   pieczonymi ziemniakami   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 176

ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka  - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju(...)kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Hummus 158

tego wyszło. Postaram się także wypróbować różne wariacje smakowe hummusu i również wszystkim się z Wami podzielę. Przejdźmy zatem do przepisu! Hummus 1 puszka ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek kumin (kmin rzymski) pieprz Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiej miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini oraz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jesienna sałatka 190

się  mamie i dlatego taka nazwa.  Składniki: 2 ugotowane woreczki ryżu 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa  200 g słonecznika łuskanego 6 ząbków czosnku sól, pieprz i majonez do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Słonecznik prażymy na patelni, ananasa tniemy na małą kostkę  i siekamy czosnek. Wszystkie składniki łączymy

Niezły Młynek
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 203

moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować

Kulinarne Inspiracje
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 153

mięsno serowym farszem. składniki  dla trzech osób 3 średnie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy  szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Bakłażany przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając(...)chłodne miejsce. Na rozgrzaną  dużą patelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek, przesiekany miąższ z wydrążonych bakłażanów i pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez

Miód i pieprz
Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 159

kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej(...)smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz i odstaw. Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko

karmelowy
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 196

bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli 4-6 łyżek oliwy 2 drobno posiekane cebule 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone 150 g długoziarnistego ryżu (nieugotowanego) 100 g świeżych grzybów leśnych 75 g orzeszków piniowych ewent. włoskich 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie) 1 łyżka(...)sicie. Jeśli mamy gotowe liście należy je opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć nożyczkami ogonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić na niej posiekana cebulę i czosnek. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż

Sztuka gotowania w/g Samiry