śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 4 ząbki czosnku kilka listów bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka
Moja Galeria Smakużółtego sera. 6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać. Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez
Moja Galeria Smakupomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Ewentualnie doprawić
Moja Galeria Smakuszynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 1/2 szklanki oliwy do smażenia Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek
Sama słodycz i szczypta chiliodmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Jajko rozbijamy
Szefowa kuchniMłode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem
Moja smaczna kuchniaZupa jest bardzo delikatna i aksamitnie kremowa. Przygotowanie ekspresowe. Podaj z grzankami chlebowymi i zieleniną. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 większa cukinia (użyłam żółtej) 2 większe ziemniaki (najlepiej odmiana sałatkowa) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk kurkuma sól, pieprz Rozgrzej w garnku masło i oliwę i zeszklij drobno posiekane cebulę(...)czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojone cukinię i ziemniaki i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlej do garnka wodę, tak aby przykryła warzywa. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj, dodaj kurkumę, ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp grzankami chlebowymi i zieleniną. Oscarowa Uczta Babette (1987, Gabriel Axel) to opowieść
Qlinarnie i Qlinarnienajmłodszego. ;) Tak więc rosołek rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy(...)każdej części i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt
Kuchenna KontrrewolucyaPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa 12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki słodkiego ketchupu szczypta czosnku 2 świeże ogórki zielone 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy(...)kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup, całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt
Luźna KuchniaSkładniki: pęczek marchewki 2 litry bulionu drobiowego 2- 3 łyżki lubczyku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano 1 serek topiony emmentaler 1 kubeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy
Luźna Kuchniazupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą współgrać. Amuse bouche dwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar(...)podzielił gości. Dla niektórych niemal genialne danie, dla mnie... no, nie wiem....w natłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki. Danie główne ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10 (trzy wina
królestwo garówSkładniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki 3 cebule duży pęczek natki pietruszki 3 łyżki gorczycy 5 ząbków czosnku Zalewa: 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. 2. Marchewkę obrać(...)również pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce) 3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Dodać gorczycę. 6. Natkę pietruszki ( tylko liście) posiekać. 7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h. 8. Po upływie tego czasu sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć
A Ty Smakuj Mniełagodnego ajvaru 180 g tofu 4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie: 1. Na początku marynujemy tofu. W misce mieszamy przyprawy z olejem i sosem sojowym, a następnie dodajmy porwane lub pokrojone na mniejsze kawałki tofu(...)Całość wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni. 3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni. 4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka. 5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy
Bananowe Polepomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 3 - 4 ząbki czosnku sól odrobina chili suszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa przygotowanie Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych(...)gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut. Ośmiornicę odcedzić, wystudzić , odciąć ramiona, pokroić na kawałki. Głowę też pokroić. Lekko posolić. Kawałki ośmiornicy ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy. Odstawić na kilka dni. Smacznego
Stare Gary