czosnek - 7003 przepisów (strona:100/467)

szpinakowy makaron z kurczakiem... 194

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka(...)sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny i dusić z 5 minut do odparowania płynu w nie solonej wodzie makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Saudações de Lisboa 209

białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku,  oliwa. Przygotowanie(...)rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą

SzczyptaSmaQ
Moussaka (Musaka) 163

Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni. Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około

wyzwania kuchenne
Przepis na… – tapenada, włoską pastę 263

niej mowa, to pasta arcyprosta w przyrządzeniu i wyborna w smaku. Prawdziwa kwintesencja śródziemnomorskich smaków i przekąska dla smakoszy. 200 g czarnych oliwek 2 łyżeczki kaparów 2 ząbki czosnku 2 filety anchois natka pietruszki oliwa Filety anchois płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Umieszczamy je w blenderze z oliwkami, kaparami, pietruszką i czosnkiem. Dodajemy trochę oliwy

Bon Ton Italia
Dietetyczne curry z kalafiorem 158

słyszeliście o prozdrowotnych właściwościach tej niesamowitej przyprawy, zapraszam do przeczytania tutaj Składniki :  - 2 duże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku  - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry  - pieprz, sół - 2 duże pomidory  - 1 średniej wielkości kalafior  - 1 łyżeczka soku z cytryny(...)jogurtu greckiego  Przygotowanie :  Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory, dusić ok 5 minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać

zdrowa vege kuchnia
Szparagowa zupa krem 164

źródłem wielu witamin i składników mineralnych.  Składniki: (2 porcje) --> 1 porcja - około 150 kcal  - szparagi (400 g) - 1 pęczek  - cebula (100 g) - 1 sztuka  - czosnek - 3 ząbki  - bulion drobiowy/warzywny (500 ml) - 2 szklanki  - ser Mozzarella (60 g) - 1/2 opakowania  - świeża bazylia - 10 listków  - sól, pieprz, ziele angielskie  Sposób przygotowania(...)plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.  Smacznego

Fit-amina
Zupa z kurczaka z pieczarkami 189

część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki(...)połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu do wrzącej już wody

Kulinarna Pokusa
KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI 229

niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :)) Składniki: 2 udka ka cze 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy 3 cebule 1 łyżeczka oleju Wykonanie:  Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawami: roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Wkładamy

Walijskie Pichcenie
SPAGHETTI Z JARMUŻOWYM PESTO I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 191

tylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól(...)pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem

Ostra na Słodko
Salsa paprykowo pomidorowa, dla kurczaka alternatywa czadowa ! 241

pieprzem. Na pomidorach układamy piersi i  pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 st. SALSA 1/2 pomidorów z puszki 1 żółta papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól, zioła prowansalskie 1 łyżka ketchupu W rondelku na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pomidory. Paprykę, czosnek i chili kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka

Mój Smak na Życie
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 139

Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1,5  łyżki śmietany garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak(...)przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek 4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dekorować serkami kremowymi Apetina przy pomocy szprycy cukierniczej, bądź rękawa cukierniczego z końcówką

KreatywnePiny
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 435

Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól(...)nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy ser w kawałku ) lub pokrojony w drobną kosteczkę (jeśli mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą

Moja Delicja
Spaghetti z botwinką 220

propozycja to pyszne  spaghetti razowe ze świeżą  botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g  makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½  czerwonej  cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki  ricotty 1 łyżka startego parmezanu(...)Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno pokroić. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek. -Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone  łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić  liście  . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać  lub poruszać patelnią

Zakamarki mojej kuchni
Smażona brukselka na ostro 250

mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę i cały czas mieszając, smażymy 30 sekund. Wlewamy sosy i smażymy 1 minutę. Wlewamy wywar i nie przerywając mieszania, odparowujemy płyn. Przed

Tajskie smaki
Chrupiący kalafior obsmażany 274

Polecam ten prosty i bardzo smaczny obiad przez cały ciepły okres wiosny i lata. Nie pożałujecie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 1 godzina Składniki: 1 średnio-mały kalafior Czosnek w młynku Bułka tarta Mąka jaglana 2 jajka L EKO Olej słonecznikowy Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Kalafior obieramy z liści i myjemy. Gotujemy osolony w całości na parze trzonem(...)usmażeniu lekko za twardy niż miałby się rozgotować). 3/ Różyczki panierujemy w mące, roztrzepanym posolonym jajku a następnie w bułce tartej którą solimy i dodajemy do niej zmielony czosnek. 4/ Smażymy różyczki w rondlu w dużej ilości oleju z każdej strony. Obsmażony wykładamy na ręcznik papierowy a następnie podajemy na talerzu z młodymi ziemniakami i np. sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania