czosnek - 7003 przepisów (strona:106/467)

Kotlety mielone z serem korycińskim 237

mielone z dodatkiem  sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ..pycha...ciągnący się w środku kotleta ser..ja akurat taki lubię... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu  2 jaja  sól, pieprz  wegeta  Ser koryciński Czesławy Zarzeckiej Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku(...)przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera, uformować kotlet .Smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i fetą 227

Dania z nim są najszybszą propozycją obiadową w moim menu. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia, chili, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Cebulę drobno posiekać(...)podsmażyć na oleju, dodać szpinak i rozmrozić go na patelni na małym ogniu.Podsmażać jeszcze przez jakiś czas, aż odparuje woda. Dodać posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażyć całość. Szpinak wymieszać z ugotowanym makaronem i pokrojonym w kostkę serem feta. Makaron ze szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i polać jogurtem wymieszanym z jajkami

Pasja Smaku
Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym z papryką. Szybka surówka obiadowa i grillowa. 314

naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy Wykonanie Sałatę szatkuję na grubsze kawałki, zasypuje szczypta cukru i odstawiam na ok. 10-15 minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę(...)oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Szynka peklowana i pieczona 230

troszkę czasu i chęci, zachęcam do wypróbowania przepisu:) Szynka wieprzowa ( kulka) 1,20 – 1,40 kg Marynata: Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso) 2 łyżki peklosoli Główka czosnku 3- 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela ang. Przyprawy do pieczenia: Papryka słodka Sól Pieprz mielony Tymianek Kolendra  Olej Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie(...)peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej wody dodaję peklosól , dokładnie mieszam , następie  listki, ziele i czosnek w plasterkach , zanurzam mięso, naczynie zakrywam i wkładam do lodówki na  3-10 dni, u mnie peklowało się tydzień. W trakcie peklowania, mięso można obracać raz dziennie. Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję

Takie tam pichcenie
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 177

Wprawdzie zaczynam  poniedziałek , ale od czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić(...)plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron  papryką, solą, pieprzem, czosnkiem. Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie

W kuchennym oknie Ewy
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18 lub 12% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły. Nadzienie: Tuńczyka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

łyżki oliwy 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Ser żółty + dodatki wedle uznania Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce (ja kupuję takie ) pół łyżeczki soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Mąkę dokładnie mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i powoli dolewamy ciepłą wodę - woda nie może być gorąca, bo inaczej ciasto(...)minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z pesto bazyliowym 147

się gotuje. Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja: łatwa i szybka. I przepyszna! :) Składniki: 50 g orzechów pinii* 2 szklanki listków świeżej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 g sera grana padano lub parmezanu startego na tarce sól i pieprz do smaku makaron - ja ostatnio stawiam na pełnoziarniste, więc mój był właśnie taki Dodatkowo: ser grana padano(...)posypania Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i zostawiamy około 1/3 szklanki wody, w której makaron się gotował. Orzechy pinii, listki bazylii, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i ser wkładamy do misy blendera. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy wodę po gotującym się makaronie i całość jeszcze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym 242

jest przepyszny! :)   Składniki: 1 średnia cebula 100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego 250 g kurek 1 mała śmietana 18% szczypta ostrej papryki sól pieprz 2 ząbki czosnku ulubiony makaron ;) ser do posypania - u mnie pecorino Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy boczek(...)nabierze złotego koloru, po czym na patelnię wrzucamy kurki i całość dokładnie mieszamy, podsmażając przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 116

prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę(...)więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 155

podana u Fryzjera, jednak bardzo mu smakowała. Jedyna rzecz, której nie polecam, to sos oliwo-czosnkowy - miałam okazję go spróbować i miałam wrażenie, że 2 dni później nadal zionę czosnkiem.   Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ Ja na pierwsze danie zamówiłam zupę gulaszową. Była dobra, treściwa i pożywna, ale nadal jestem zdania, że najlepsza gulaszową na świecie robi moja(...)tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości, co zresztą bywało

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Suszone pomidory w zalewie z ziołami 213

suszenia potrzeba czasu i pomidory znacznie kurczą się przy suszeniu. Mi z 5 kilogramów pomidorów wyszło 6 słoików suszonych pomidorów w zalewie. Składniki: 5 kg podłużnych pomidorów główka czosnku ulubione zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek ok. 1 litr oleju lub 1/2 l oleju i 1/2 l oliwy z oliwek Pomidory dokładnie myjemy, wycieramy, przekrawamy na pół, wycinamy szypułki(...)wysokości - nie więcej - pomidory wypiją część zaprawy, którymi je zalejemy i napęcznieją. Olej lub olej z oliwą wlewamy do garnka. Dorzucamy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i zioła wedle uznania i całość podgrzewamy do momentu aż na powierzchni tłuszczy pojawią się delikatne bąbelki. Tak przygotowaną zalewą zalewamy słoiki prawie do pełna. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem kukurydziany z mlekiem kokosowym 142

puszki -  2 szklanki) 500 ml wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki curry sól, pieprz Kukurydzę obrać z liści i oddzielić ziarna od kolb. Do garnka włożyć(...)masło i roztopić. Dodać starty imbir, pokrojony w bardzo drobną kostkę czosnek i smażyć przez 2 minuty aż składniki się przyrumienią. Dodać ziarna kukurydzy i mieszając smażyć około 3 minuty - aż kukurydza się zarumieni. Dodać kurkumę, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać bulion lub wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 139

Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 195

truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł  Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Zupy Krem pomidorowy - zupa(...)bardzo dobrze, to znaczy krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł   Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania