czosnek - 7003 przepisów (strona:114/467)

13. Kotlety mielone z serkiem feta 109

kostka serka feta natka pietruszki 200 dag mięsa mielonego (dowolne) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, olej, tarta bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem

Jadło i czytadło
28. Zupa ziemniaczana na boczku 138

boczku wędzonego 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 1 por sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnek - ok 5 ząbków smalec - 1 łyżka Cebule i por pokroić w paski, boczek  w kostkę. Wszystko to razem podsmażyć na smalcu. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie (ok 2 litry) do miękkości. Następnie dodać boczek i cebulę, rozgnieciony czosnek oraz

Jadło i czytadło
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 119

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę.  Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz

Jadło i czytadło
52. Zupa fasolowa z krewetkami 113

Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 1 szklanka białej fasoli 200 g krewetek 1/3 szklanki oleju "Kujawski ze Smakiem" czosnek z bazylią 1/2 pora 1 marchewka 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego  sól, pieprz,  ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości(...)były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy. Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej Kujawski będzie ich doskonałym uzupełnieniem.  Na samym końcu dodać krewetki wraz z olejem w którym się smażyły do zupy i doprawić do smaku

Jadło i czytadło
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 152

szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem

Jadło i czytadło
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 217

mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego  2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek olej(...)paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec

Jadło i czytadło
131. Roladki drobiowe ze szpinakiem 109

Składniki na 4 porcje: ok. 4 garści świeżego szpinaku, posiekanego 2 duże ząbki czosnku 120 g sera feta sól i pieprz do smaku 4 piersi z kurczaka olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem

Jadło i czytadło
160. Kukurydza z sosem krewetkowym 129

spodziewałam się tak pysznego efektu połączenia tych składników! Na dwie porcje: 2 kolby kukurydzy 100 g krewetek 100 g sera niebieskiego 2 łyżki masła 3   ząbki czosnku 1 łyżka śmietany Sól, pieprz Kukurydzę należy ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 20-30 minut. Na maśle smażymy rozgnieciony czosnek, ok. 2 minut, dodajemy krewetki, solimy, pieprzymy i smażymy

Jadło i czytadło
169. Mus z bobu 86

spróbujcie musu z bobu, podany z pieczywem... niebo w gębie! Na 1 porcje: 3 garści bobu 1 cebula 2  łyżeczki oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka masła liście kolendry 1/2 pomidora sól, pieprz Bób gotujemy ok 5-6 minut, studzimy i obieramy ze skórki. Zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości, solimy i rozgotowujemy. Cebulkę smażymy(...)maśle, dodajemy czosnek i zmiksowany, rozgotowany bób oraz oliwę. Miksujemy do uzyskania lekkiej puszystości masy. Doprawiamy i podajemy na ciepło z cząstkami pomidora i listkami kolendry oraz z pieczywem

Jadło i czytadło
171. Sałatka ziemniaczana 233

straszne dane w obliczu głodujących. Na dwie porcje 5 ugotowanych ziemniaków 3 ogórki kiszone 1 cebula koperek 1 kopiasta łyżka majonezu  1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki i ogórki kroimy w większe kawałki. Cebulę w kostkę. Majonez i jogurt mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym

Jadło i czytadło
Szaszłyki z brukselki 171

inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt.   kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez(...)wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut

Jadło i czytadło
Kurczak po chińsku 181

kojarzy,  na talerzu często mi się marzy ;-)))     1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać(...)sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie długie paski,  makaron ugotować. Grzybki namoczyć w wodzie.   Kurczaka smażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać marchew, paprykę, groszek i namoczone grzybki. Dusić około 15-20 minut. Dodać wcześniej ugotowany makaron. Gotowe

Jadło i czytadło
Paprykarz domowy - ryba 176

filetów z mintaja lub innej ryby 2 cebule 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 1 szklanka ryżu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego słodka papryka w proszku pieprz sól olej do smażenia pieprz cytrynowy  Filety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki(...)masę.  Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą. Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryka.  Z podanych proporcji wyjdzie około 5-6 słoiczków średniej wielkości, które można zapasteryzować i przechować

Jadło i czytadło
Flaki wołowe 191

flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować  10 minut, następnie wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia(...)włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym czosnkiem. Można dodać śmietanę. Podawać z pieczywem

Jadło i czytadło
Pasta z fasoli i dyni 146

Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić oliwą z oliwek. Pycha! 3 / 4 szklanki suchego grochu 0,3 kg dyni masłowej lub hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, cząber, pieprz, sól oliwa z oliwek Groch namoczyć dzień wcześniej, następnie opłukać i ugotować do miękkości. Dynie pokroić na małe cząstki i upiec w piekarniku do miękkości(...)zmiksować razem z grochem na gładką masę. Cebulę poszatkować i podsmażyć na małym ogniu do miękkości na oliwie. Następnie dodać groch i dynię, przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodać oliwę z oliwek, tak aby masa była mniej sucha i nabrała jedwabistości. Oliwę można zastąpić masłem. Pasta najlepiej smakuje na ciepło

Jadło i czytadło