obiad z przed kilku dni, jako, że u mnie tradycyjny poślizg :) Składniki: 800 g szynki wieprzowej b/k 1 średnia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szklanka piwa sól i pieprz(...)smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Przykryć folią i odstawić do lodówki do następnego dnia. Wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z dwóch stron, aż się zarumieni. W międzyczasie w garnku zagotować około
Gosia gotujezapraszam na kapustkę do obiadu, ale zapewniam , że sama smakuje równie wybornie jak ze schabowym... polecam. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie słodka śmietana Sposób przygotowania: Kapustę umyć, zszatkować i przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować prawie do miękkości. Zdjąć(...)pokrywkę i odparować nadmiar wody, dodać masło i pokrojone szczypior i koperek. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodatkowo dolać na końcu około 1/3 szklanki słodkiej śmietany. Ja zrobiłam tym razem bez, choć obie wresje polecam...Smacznego
Gosia gotujepiersi z kurczaka 2 żólte papryki 2 czerwone cebule Marynata: 4 łyż ki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startego imbiru kilka listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki(...)czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki ze sobą wymieszać) Sposób przygotowania : Kurczaka kroimy w sporą kostkę, cebulę i paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki
Gosia gotujewyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem :) Składniki: około 1 kg grubej miękkiej słoniny ( we Wrocławiu można taką kupić na hali targowej ) 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki soli morskiej 2-3 łyżki suszonego otartego majeranku 2 łyżki słodkiej papryki kilkanaście płatków chili Sposób przygotowania: Słonie dokładnie umyć i osuszyć, ostrym nożem porobic na całości wgłębienia(...)powkładać w nie cienkie plasterki czosnku, obsypać solą i pozostałymi przyprawami dokładnie je wcierająć w słoninę. Umieścić w plastikowym worku( rękawie, szczelnie zawiązać i włożyć do lodówki na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie słonina jest lekko szklista i kroi się jak masło...polecam
Gosia gotujeśrednie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku kilka gałazek szczypiorku * olej kujawski ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić(...)pokroić. Dodać do całości. Doprawiś solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią, dodać obrane ze skórki i pokrojone parówki. Gotowć jeszcze 5 minut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oraz okrojony drobno szczypiorem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem Smacznego
Gosia gotujeszczawiowy. Składniki: 1 nieduży korpus z kurczaka 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 700 g świeżego szczawiu 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz i cukier do smaku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka Sposó przygotowania: Korpus kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać obraną pokrojoną marchewkę i cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około(...)pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć gaz. Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać do zupy, resztę zostawić do podania na talerzu. Zupę podawać bezpośednio po rzygotowaniu z połówkami jajek...Smacznego
Gosia gotujekonkurować po odpowiednim przygotowaniu z wieloma mięsnymi daniami obiadowymi. Składniki: 10 plasterków średnio pokrojonej mortadeli 2 jajka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka garammasali 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek Dodatkowo: Ugotowane ziemniaki z koperkiem surówka colesław Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać olej. W miseczce roztrzepać jajka, dodać sól(...)pieprz i garammasalę. Mortadelę zanurzyć w jajku z przyprawami, a nastęonie w mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Smażyć na rumiano, na końcu dodać masło i czosnek wyciśnięty przez praskę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ziemniaczkami i surówką ...Smacznego
Gosia gotujearkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać 10-15 minut, aż lekko się rozmrozi, rozwinąć i przekroić(...)pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na masie ułożyć uduszone kurki. Wstawić
Gosia gotujewersję na szybko, co nie znaczy , że niesmcznie, wręcz przeciwnie, w prostocie tkwi jej sukces. Składniki na 3 osoby: 2 małe cukinie 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku szczypta tymianku sól i pieprz do smkau Dodatkowo: 6 cienkich plastrów surowego boczku ulubione przyprawy ( u mnie tradycja: słodka papryka, majeranek, sól i pieprz) ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne(...)pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać wodą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum
Gosia gotujejabłkiem i grzybami Składniki: 1 główka białej kapusty ( moja nie była bardzo zbita) 500 g parówek wieprzowych krótkich 2 dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić prawie do miękkości. Dodać(...)masło i poprzekrajane na pół i ponacinane parówki. Na koniec dodać obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony szczypiorek i czosnek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z pieczywem lub ziemniakami...Smacznego
Gosia gotujerównie dobrze smakuje. Składniki: 2 małe cukinie sól i pieprz 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka masła olej Farsz: 250 g sera mozzarella 1 łyżeczka kaparów 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pieprz do smaku 100 g łososia wędzonego świeży koperek Sposób przygotowania: Cukinie umyć, odkroić z obu stron końcówki i za pomocą nożyka do obierania warzyw pokroić(...)przyprawami i dusić z obu stron po około 2 minuty. Warzywo powinno być miękkie, ale zarazem jędrne. Wyjąć na ręczniki papierowe i pozostawić do ostygnięcia. Ser połączyć z rozgniecionym czosnkiem i kaparami, dodać pieprz i pokrojony drobno koperek.Wymieszać i nakładać na paskach cukini. Delikatnie zwinąć po czym w środek każdej roladki włozyć kawałek łososia i gałązkę koperku. Można podawać
Gosia gotujeświeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać(...)mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną bazylią. Wyrobić na gładką masę. Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory
Gosia gotujepyszna. Składniki na 2 porcje: 8 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1/2 główki sałaty rzymskiej kilka gałązek świeżego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sposób przygotowania: Na rozgrzanej grilowej patelni ułożyć plastry boczku i podsmażyć z obu stron na chrupko. Posypać solą, pieprzem, majrankiem i wyciśniętym ząbkiem(...)czosnku. Na wytopiony tłuszcz wrzucić sałatę i pokrojone w ósemki pomidory, dodać ugotowane , pokrojone w ćwiartki jajka. Podgrzać, aby wszystkie składniki były ciepłe. pOdawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowana gałązkami świezego tymianku. Smacznego
Gosia gotujezapiekanki i mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry w proszku 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych sól i papryka ostra w proszku do smaku olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Dynię(...)obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w prostokątne słupki...u mnie ok 2*8 cm. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę, tą mieszanką natrzeć dyniowe słupki i wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać
Gosia gotujecebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka 2 gałązki listków selera 2 klistki laurowe 4-5 kulek pieprzu i ziela angielskiego sól smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Wołowinę i udka umyłam. Wrzuciłam do garnka zalałam zimną wodą (2,5l-3l) tak, aby wszystko było zakryte, zagotowałam i zebrałam łyżką cedzakową powstałe(...)być mięciutkie. Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem. 2 udka ( obrane ze skóry) i polowę wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam marchewkę, porozkładałam mięso i wszystko zalałam rosołem
Gosia gotuje