czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około 5 łyżek sosu sojowego mąka ziemniaczana (ok. 3 łyżki) 2 ząbki czosnku pół opakowania makaronu sojowego KROK 1: Podstawą jest przygotowanie składników, w tym wypadku pokrojenie wszystkiego w bardzo cienkie paski Grzybki mun (tzw. uszatki :))można kupić w sklepie za około(...)Przygotowanie makaronu sojowego: Makaron zalać wrząca wodą, a następnie odsączyć KROK 3 Na rozgrzany wok wlać około 4 łyżek oleju, gdy olej będzie dostatecznie nagrzany wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie po kolei wrzucać składniki od najtwardszych i potrzebujących najdłużej się smażyć, cały czas mieszając; w tym przypadku kolejność wygląda następująco: 1. schab 2. marchewka i papryka 3. grzybki
smacznieinatematgłówki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków 3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej * Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw(...)ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 szklanka coli 1 szklanka ketchupu łagodnego 1 szklanka sosu barbecue 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego(...)garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około
O kuchni z uczuciemZaprawa do mięsa 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi 2-4 ząbki czosnku 1 mała łyżeczka mielonej kolendry 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kminku 1 łyżka kopiasta cukru pudru 4 płaskie łyżeczki pektosoli 3 łyżeczki żelatyny 250 ml wody woreczek do szynkowara Wykonanie(...)Zagotować 250ml wody z czosnkiem,liściem laurowym ,zielem angielskim,kolendrą kminkiem.Całość gotować 20 minut na małym ogniu.Po tym czasie przecedzić i dodać cukier puder,pektosól i żelatyne . Wszystko dokładnie wymieszac do rozpuszczenia składników.Tak przygotowanym roztworem nastrzykiwać przygotowane mięsko
w mojej kuchnigęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu(...)łyżeczki mielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć. W międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Miód i kawa sosem barbecue
naRuszcierozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy
Zawsze głodna!sosu Teriyaki Yamasa (od DeCare.pl ) Sok z całej limonki 3-4 łyżki miodu (ja daję 3 do marynowania ryby i 1 podczas redukowania sosu) Duży ząbek czosnku Tarty świezy imbir (ok 1 czubatej łyżeczki) 2 łyżeczki oleju sezamowego Papryka ostra do smaku 4 łyżki sezamu Łososia myjemy i osuszamy, jeśli ma ości, to usuwamy je pęsetką. Kroimy(...)mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na blaszce
Zawsze głodna!Składniki: - 2 garści mieszanki sałat - 150 g makaronu penne - 2 kule mozzarelli - 1 awokado - 2 łyżki startego parmezanu - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz Wykonanie: Makaron ugotować, odstawić do ostygnięcia. Sałatę umyć, awokado obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę rozdzielić palcami na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i dodać do oliwy z oliwek. Całość zmiksować na jednolity
Kuchenne syntezywspółgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku. Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy ok. 15 min ( nie rozgotować) Kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę(...)sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPrzygotowanie go okazało się o wiele prostsze niż myślałem, a efekt końcowy tak pyszny, że na pewno częściej będzie gościł na moim stole. Składniki: - pęczek wodnego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryczka chilli - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu rybnego - łyżka brązowego cukru (ja dodałem muscovado) - 1/5 szklanki zimnej wody - olej lub oliwa Przygotowanie: Na początek należy przygotować(...)przygotować sos: cukier rozpuszczamy w mieszaninie sosów ostrygowego i rybnego i dodajemy wodę. Gdy szpinak i sos będą gotowe, w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekany czosnek. Gdy się zrumieni, wrzucamy szpinak i posiekaną papryczkę chilii; całość mieszamy na sporym ogniu do momentu, gdy listki szpinaku się skurczą (wtedy, podobnie jak w przypadku zwykłego szpinaku, okazuje się
W SMAKpoddusiłem go i dodałem do makaronu. Składniki (dla 2 osób): - 10 liści jarmużu - kilka suszonych pomidorów w oleju - kilka czarnych oliwek - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 2 ząbki czosnku - nieco migdałów w płatkach - 2 łyżki sosu sezamowego - 1 łyżka sosu rybnego - 1 łyżka sosu piri-piri Przygotowanie: Liście jarmużu umyć i wyciąć z nich najtwardszą część nerwu. Blaszki liściowe pociąć(...)mniejsze kawałki i blanszować we wrzątku przez 1-2 minuty. Czosnek i cebulę ze szczypiorem posiekać i przez chwilę podsmażać. Dodać pocięte w paski pomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu. Danie można posypać parmezanem
W SMAKżółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem. Składniki: ok. 1,5 kg dyni masło dwie średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 300 ml mleka śmietana kremówka (250 g) + 1 po łyżce na talerz 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1/2 łyżki wędzonej słodkiej czerwonej papryki(...)Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu aż dynia będzie miękka (w przypadku świeżej trwa to ok. 25 minut). Zestawić z ognia i nieco przestudzić. W tym czasie
W SMAKciasta francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec(...)największe, dolne liście i wyłożyć nimi ostudzone ciasto. Z pozostałej części odłamać dolną, najtwardszą część pędu. Ser ricotta doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z jajami i posiekanym czosnkiem, po czym wylać na ciasto wyłożone liśćmi brokuła. Cukinię i awokado pokroić w plastry, dymkę i szczypior posiekać i wszystko wyłożyć na ricottę. Na wierzch położyć rukolę. Warzywa trzeba wcisnąć
W SMAKspory garnek): kilka średniej wielkości cukinii kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe) 1 papryka chilli 500 g dobrej kiełbasy kilka dojrzałych pomidorów koncentrat pomidorowy 3 ząbki czosnku masło klarowane 2 dorodne cebule kostka rosołowa Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kiełbasę, smażymy chwilę razem, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli(...)rozgniecione, ale w całości; na koniec należy je wyjąć, bo skórka i tak będzie twarda) i posiekany czosnek. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy ok. 15 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki) i kostkę rosołową. Gdy pomidory się rozpadną i połączą z potrawą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszamy od czasu
W SMAKteż zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje(...)Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę
W SMAK